Zdrowie i styl życia

Zlecone: Zachorowalność na raka jelita grubego i związany z nim poziom śmiertelności wciąż na alarmująco wysokim poziomie

05.03.2012, 09:30aktualizacja: 05.03.2012, 09:30

Inicjatywa pod nazwą "Miesiąc szerzenia świadomości na temat raka jelita grubego" (European Colorectal Cancer Awareness Month - ECCAM) została zainicjowana w celu zmotywowania Europejczyków do działania na rzecz odwrócenia negatywnego trendu w zakresie zachorowalności na nowotwór jelita grubego.

LONDYN, 1 marca 2012 /PRNewswire/ - Istniejący na całym świecie negatywny trend w zakresie zachorowalności na raka jelita grubego wciąż wzrasta. Główne przyczyny to starzenie się społeczeństwa oraz wzrost światowej populacji, a także powszechne w krajach rozwiniętych zachowania sprzyjające zachorowaniu na raka, przy czym w szczególności dotyczy to palenia tytoniu. Warto podkreślić, że w krajach rozwijających się odnotowuje się małą liczbę zachorowań na raka jelita grubego, podczas gdy w bogatych państwach jest to drugi najczęściej występujący nowotwór. W Europie każdego roku u ponad 450 000 osób wykrywa się raka jelita grubego i około 230 000 umrze na tę chorobę.

Odnotowuje się gwałtowny wzrost poziomu zachorowalności w Hiszpanii i kilku krajach Europy Wschodniej, a więc tam, gdzie w przeszłości ryzyko zachorowania było niskie. Warto zwrócić uwagę na fakt, że poziom zachorowalności wśród mężczyzn w Czechach przekroczył już najwyższą wartość odnotowywaną w Stanach Zjednoczonych, gdzie z kolei zauważa się tendencje zniżkowe i stabilizację w tym zakresie. Uważa się, że ta niekorzystna tendencja wynika z połączenia kilku czynników, w tym zmian stylu odżywiania, otyłości i wzrostu liczby osób palących.

Podczas gdy w niektórych krajach zachodnich zauważa się tendencję zniżkową w poziomie zachorowalności na raka jelita grubego, co jest efektem rozwoju medycyny, większej świadomości społeczeństwa i wzrostu wczesnej wykrywalności, w krajach dysponujących gorzej rozwiniętą infrastrukturą medyczną i mniejszymi zasobami finansowymi, głównie w Europie Środkowo-Wschodniej, dominuje odwrotny trend w tym zakresie.

Statystyki te są alarmujące, biorąc pod uwagę to, że rak jelita grubego jest chorobą, której w dużej mierze można zapobiec poprzez rozwój precyzyjnych metod diagnostycznych, a także fakt, że w 90% przypadków jest ona uleczalna przy odpowiednio wczesnym wykryciu.

W związku z tym zachodzi konieczność podnoszenia świadomości dotyczącej diagnostyki i leczenia raka jelita grubego, przy czym powinny to robić zwłaszcza te kraje, w których zauważa się znaczny wzrost negatywnych wskaźników. Uruchomiona przez EuropaColon w 2008 r. inicjatywa ECCAM ma na celu wsparcie procesu odwracania tego negatywnego trendu. W ramach EuropaColon współpracuje 21 grup z całej Europy - w tym Hiszpanii, Czech i Polski - które przez cały marzec prowadzą liczne akcje społeczne mające na celu nagłośnienie w mediach problemu zapobiegania i leczenia raka jelita grubego, starając się przyciągnąć uwagę zarówno społeczeństwa, jak i przedstawicieli władzy.

"Zjawisko szybkiego wzrostu zachorowalności na raka jelita grubego jest coraz częstszą przyczyną zgonów w wielu państwach Europy, podczas gdy w innych rejonach świata zauważamy odwrotną tendencję, co w dramatyczny sposób unaocznia nam różnice w poziomach leczenia i diagnostyki w Europie - twierdzi Jola Gore-Booth, założycielka i dyrektor generalny EuropaColon. - Działania podjęte przez lokalne organizacje w ramach ECCAM służą zwiększaniu wśród obywateli Europy świadomości na temat zapobiegania, diagnostyki oraz dostępu do opieki medycznej i optymalnych metod leczenia. Apelujemy do polityków, lekarzy, przedstawicieli przemysłu i mediów, aby poparli te inicjatywy, pośrednio przyczyniając się do uratowania wielu ludzi przed tą groźną chorobą".

Informacje na temat EuropaColon

Założona w 2004 r. przez Jolę Gore-Booth organizacja EuropaColon to pierwsza w Europie organizacja parasolowa zajmująca się problematyką raka jelita grubego. Jej celem jest jednoczenie pacjentów, opiekunów, pracowników służby zdrowia oraz mediów i społeczeństwa w walce z chorobą. Obecnie EuropaColon ma swoje oddziały w 21 europejskich krajach, zyskując miano oficjalnego rzecznika spraw pacjentów z rakiem jelita grubego w Parlamencie Europejskim w Brukseli.

Najświeższe informacje dotyczące działalności grup należących do EuropaColon znajdują się na stronie:

Adres:

EuropaColon (siedziba główna):

94 Wilton Road

Salisbury, SP27JJ

Wielka Brytania

Bibliografia:

Jemal A et al, Global Cancer Statistics, CA CANCER J CLIN 2011;61:69-90,

Ferlay J et al, Estimates of worldwide burden of cancer in 2008: GLOBOCAN Int J Cancer, 2008, http://globocan.iarc.fr/factsheet.asp

Źródło: europacolon

KONTAKT: