Zlecone: Cloud TAPIR

12.09.2011, 11:55aktualizacja: 12.09.2011, 11:55

Firma HEUTHES opracowała nową wersję serwera TAPIR, przystosowanego do pracy w chmurze obliczeniowej (ang. Cloud Computing).

Cloud TAPIR służy do dynamicznej konwersji formatu dokumentów umieszczonych w chmurze. Użytkownik ma możliwość dokonania następujących konwersji w locie bądź off-line w trybie wsadowym:

- TXT na: PDF, ODT, DOC, HTML,

- ODT na: PDF, DOC, TXT,

- DOC na: PDF, ODT, TXT,

- XLS na: PDF, ODS, TXT,

- ODS na: PDF, XLS, TXT,

- SXW na: PDF, ODT, DOC,

- TIF na: TXT (OCR), PDF.

Umożliwia to budowę mechanizmu, który dokumenty pracującego w chmurze systemu DMS zamienia przykładowo na wygodne pliki popularnych arkuszy kalkulacyjnych lub do formatu PDF.

Cloud TAPIR jest także wykorzystany do obsługi rozpoznawania tekstów OCR i w mechanizmie wyszukiwania modułu DMS. Zapewnia zamianę formatu plików (również z graficznego formatu TIF) na format tekstowy wykorzystywany w trakcie procesu indeksowania dokumentów co umożliwia wyszukiwanie wystąpienia słów kluczowych w zawartości plików tekstowych, skanach dokumentów, emailach, zintegrowanej skrzynce wiadomości, plikach PDF i RTF oraz dokumentach pakietu OpenOffice i MS Office. Cloud TAPIR może łączyć się z innymi serwerami wykorzystując usługę Web Services. Serwer TAPIR jest również wykorzystywany do tworzenia graficznych wzorców wydruku formularzy utworzonych w module DMS oraz wydruku wypełnionych formularzy. Konwertuje też formularze do formatu PDF.

HEUTHES pracuje nad zaimplementowaniem w usługach serwera TAPIR obsługi standardu PDF/A 2, który wprowadza format 1.7 struktury PDF. Wnosi on szereg udogodnień związanych m.in. ze stosowaniem podpisu cyfrowego.

Nowe rozwiązanie zostanie wdrożone dla użytkowników systemu ISOF w IV kw. br.

Więcej informacji na stronie http://www.isof.pl.

Źródło informacji: HEUTHES Sp. z o.o.

Data publikacji 12.09.2011, 11:55
Źródło informacji PAP