Zlecone: Dziewiątka dla ISOF

15.02.2011, 10:00aktualizacja: 15.02.2011, 10:00

Firma HEUTHES prowadzi zaawansowane prace nad implementacją nowej bazy danych PostgreSQL wersja 9.0 w systemie ISOF. Zmiana wersji bazy danych jest dużym przedsięwzięciem logistycznym zważywszy na dużą ilość klientów ISOF i konieczność migracji w sposób nieodczuwalny dla klientów. Pierwszy etap polegał na wprowadzeniu zmian w ISOF w celu doprowadzenia do zgodności z PostgreSQL 9.0. HEUTHES zakończył właśnie II etap prac polegający na pilotażowym wdrożeniu systemu w kilku dużych instalacjach. Wdrożenie zakończyło się sukcesem i wkrótce nastąpi zmiana bazy danych w dostępnej publicznie wersji demo systemu. Na początku marca 2011 r. nastąpi migracja wszystkich klientów do nowej bazy danych.

Testy wydajnościowe mówią o przyspieszeniu ISOF w nowej konfiguracji o 10%. Najciekawszą funkcją jest jednak nowy, znacznie lepszy system replikacji zawierający funkcje Hot Standby i Streaming Replication. Replikacja oparta jest o mechanizm Point-in-Time Recovery (PITR) i wykorzystuje stosowane do obsługi transakcji rejestrowanie zapisów z wyprzedzeniem (Write Ahead Logging).

Dziewiąta wersja PostgreSQL umożliwi również w przyszłości wprowadzenie dostępu do ośrodka zapasowego ISOF w trybie tylko do odczytu. Dzięki temu klienci będą mogli sprawdzić w czasie rzeczywistym, jak działa ośrodek zapasowy. Równocześnie będą mogły być tam uruchamiane zaawansowane raporty off-line, dzięki czemu moce obliczeniowe ośrodka zapasowego przetwarzania danych HEUTHES zostaną lepiej wykorzystane.

HEUTHES planuje na przełomie II i III kw. 2011 r. migrację do nowej wersji bazy danych w systemach bankowych: GRYFCARD i MC-ISOF.

Jednocześnie HEUTHES zamierza w 2011 r. wprowadzić zmiany w systemie wirtualizacji i platformę OpenVZ zastąpić przez KVM, z kolei system operacyjny Debian GNU/Linux zostanie zastąpiony przez CentOS.

Więcej informacji znajduje na stronie http://www.isof.pl.

Źródło informacji: HEUTHES Sp. z o.o.

Data publikacji 15.02.2011, 10:00
Źródło informacji PAP