Zlecone: Innowatorzy poszukiwani: Rozpoczął się nabór wniosków do Nagrody Schweighofer wynoszącej 300 000 EUR przyznawanej za innowacje na rzecz Europejskiego Sektora Leśno-Drzewnego

03.11.2010, 12:06aktualizacja: 03.11.2010, 12:06

Od 1 listopada 2010 austriacka rodzina Schweighofer zaprasza do składania wniosków do Nagrody Schweighofer 2011, przyznawanej osobom wdrażającym innowacje w sektorze leśno - drzewnym. Prestiżowa Nagroda Schweighofer wiąże się z otrzymaniem 300 000 EUR.

Nagroda Schweighofer została ufundowana w 2002 r. przez austriacką rodzinę Schweighofer, która posiada jedną z wiodących firm stolarskich w Europie.

Wysokość Nagrody Schweighofer wynosi 300 000 EUR. Jest ona przeznaczona dla wizjonerów zaangażowanych w badania, którzy chcą zaprezentować swoje innowacyjne pomysły, służące rozwojowi europejskiego sektora leśno - drzewnego w zakresie konkurencji i zrównoważenia. Zakres projektów zgłaszanych do nagrody powinien dotyczyć tematyki Forest-Wood-Chain, łącznie z zakresem współpracy, usług i szkoleń. Wyłączone są jedynie kwestie związane z pulpą i papierem.

Jury Nagrody Schweighofer kładzie szczególny nacisk na europejski wymiar osiągnięć kandydatów i skupia się na wdrożonych projektach badawczo-rozwojowych. Istotnym kryterium jest też propagowanie współpracy pomiędzy nauką a przemysłem.

Składanie wniosków jest możliwe od 1 listopada 2010 r. do 2 lutego 2011 r.

Formularze wniosków dostępne są na stronie www.schweighofer-prize.org.

Nagroda pieniężna jest podzielona na nagrodę główną i kilka nagród za innowacje. Nagroda główna jest wyrazem uznania dla osób lub organizacji, które odgrywają ważną rolę w europejskim sektorze leśnym. Ich wybitne i przełomowe osiągnięcia są przykładem nowatorstwa i świadomości przyszłych wyzwań.

Nagrody za innowacje są impulsem dla innowacyjnych koncepcji we wczesnym etapie rozwoju lub wdrożenia.

Nagroda Schweighofer zostanie przyznana 16 czerwca 2011 r. w Wiedniu (Austria).

Wydarzenie to będzie w szczególny sposób nawiązywało do Międzynarodowego Roku Lasów 2011.

KONTAKT:

dr Margareta Patzelt