Zlecone: Osobiste szczęście w Europie

18.08.2011, 11:00aktualizacja: 18.08.2011, 11:00

Duńczycy są najbardziej zadowolonymi Europejczykami

HAMBURG, Niemcy, 18 sierpnia 2011 r. /PRNewswire/ - Ponad dwie trzecie Europejczyków jest zadowolonych ze swojego życia, pomimo kryzysu euro i obaw związanych z jedną walutą. Taki jest wniosek wynikający z nowego badania przeprowadzonego przez niedochodową Fundację BAT zajmującą się badaniami nad przyszłością, dla której przeprowadzono wywiady z 15 000 osobami ze społeczeństw z 13 różnych państw. Najbardziej pozytywnie na życie patrzy ludność duńska. Większość z zapytanych (96%) odpowiedziała, że są szczęśliwi. Dla porównania, Niemcy (61%) znaleźli się na trzecim miejscu od końca, usprawiedliwiając się tym, że są pesymistami. Pewne rzeczy są takie same w każdym państwie: kobiety są szczęśliwsze od mężczyzn, ludność wiejska jest szczęśliwsza od mieszkańców miast a pary są bardziej zadowolone ze swojego życia niż osoby samotne, tak samo jak ci, którzy mają dobre wynagrodzenie w porównaniu z osobami, które mają niski dochód. Dyrektor Fundacji Naukowej, prof. Urlich Reinhardt, uważa za szczególnie pozytywny fakt to, że to młodsze pokolenie z całej Europy wyraża największe zadowolenie i nawet w niepewnych chwilach patrzy w przyszłość z nadzieją oraz optymizmem.

Te wyniki są częścią ogólnego projektu europejskiego mającego na celu badanie poglądów i podejścia mieszkańców Europy, a także ich nadziei i obaw. Aby przeprowadzić projekt, fundacja zachęca każdego, kto jest zainteresowany odwiedzeniem strony http://www.uniteddreamsofeurope.eu i napisaniem o swoich osobistych marzeniach związanych z Europą. Być może jest to trochę nietypowe zadanie, w szczególności w świetle obecnej sytuacji - nie skupiać się na narzekaniach i wymaganiach mieszkańców Europy, ale raczej na ich marzeniach i życzeniach. To jest zarówno fascynujące, jak i konieczne, jeśli zostaną ustalone odpowiednie priorytety dotyczące przyszłości "Projektu Europa".

Zdjęcie udostępnione przez Europejską Agencję Fotograficzną EPA (European Pressphoto Agency) można je pobrać bezpłatnie ze strony: http://ots.de/buows.

Źródło: Foundation for Future Studiess

(Fundacja na rzecz Badań nad Przyszłością)

Inicjatywa British American Tobacco

Lena Peleikis