Zlecone: Rozwój faktur elektronicznych w ISOF

21.02.2012, 13:35aktualizacja: 21.02.2012, 13:35

Firma HEUTHES prowadzi prace nad dalszym rozwojem obsługi faktur elektronicznych w ISOF. Obecnie koncentrują się one nad rozdzieleniem powiązanych z e-fakturami czynności obejmujących: niezależne tworzenie pliku PDF, jego elektroniczne podpisanie i wysyłkę lub jednoczesne wykonanie powyższych pojedynczym kliknięciem.

Druga zmiana dotyczy możliwości zintegrowania procesu zatwierdzenia faktury z podpisywaniem elektronicznym za pomocą tzw. pieczęci firmowej, będącej odmianą podpisu cyfrowego i zapewniającej nienaruszalność i niezaprzeczalność faktur zgodnie z Rozporządzeniem Finansów z dnia 17 grudnia 2010 obowiązującym od 01.01.2011 r.

Równolegle firma prowadzi na potrzeby pieczęci firmowych rozwój systemu zarządzania kluczami własnego Centrum Autoryzacji Kluczy. W pierwszej wersji klucze i certyfikaty potrzebne do podpisywania e-faktur będą generowane w komputerze klientów, finalnie - w II kw. 2012 r. - po stronie serwera ISOF.

W nowym rozwiązaniu podpisane e-faktury po dekretacji będą dołączane do dekretu księgowego i dostępne w formie podglądu dokumentu źródłowego w systemie finansowo-księgowym. Z kolei klientowi będą mogły być dostarczane wydruki papierowe dokumentów. Dzięki temu nie będzie potrzeby przechowywania faktur papierowych na własne potrzeby, a ich archiwum znajdzie się w DMS.

Wprowadzone zostaną także nowe typy statusów faktur, które poinformują o istnieniu podpisu cyfrowego, wysłaniu dokumentu e-mailem, formacie oryginału i kopii. Dzięki temu użytkownik w szybki sposób będzie mógł się zorientować, czy ma do czynienia z fakturą elektroniczną wystawioną na potrzeby własne czy dla klienta. Zmieniony zostanie również mechanizm podglądu faktury, który rozpozna typ faktury i dopasuje sposób jej wyświetlenia.

W ramach promocji, do końca 2012 roku wszystkie funkcje związane z e-fakturami będą dla użytkowników modułu Fakturowanie dostępne bez dodatkowych opłat. Konieczne będzie jedynie wykupienie certyfikatu wykorzystywanego przez pieczęć firmową, w cenie identycznej jak za certyfikat dostępu do systemu ISOF oraz dostępu do DMS, gdzie znajdzie się archiwum e-faktur sprzedażowych.

Rozszerzenie obecnej funkcjonalności e-faktur zostanie udostępnione klientom wraz z nową wersją systemu ISOF w marcu 2012 roku.

Więcej informacji znajduje się na stronie http://www.isof.pl.

Źródło informacji: HEUTHES Sp. z o.o.

Data publikacji 21.02.2012, 13:35
Źródło informacji PAP