Zlecone: Serwery demo ISOF w SPDY

11.05.2012, 11:50aktualizacja: 11.05.2012, 11:50

HEUTHES wdrożył technologię SPDY na serwerach demo systemu ISOF. Komunikacja z wersją demonstracyjną została przez to objęta bezpiecznym protokołem SSL. Demo ISOF jest teraz dostępne pod adresem https://demo.isof.pl. Zastosowanie technologii SPDY powoduje, że zabezpieczona transmisja danych odbywa się z prędkościami analogicznymi dla komunikacji niechronionej, przy znacznej poprawie interakcyjności.

Warto przypomnieć, że SPDY została opracowana przez Google i obecnie jest zaimplementowana w najnowszych wersjach przeglądarek Chrome, Firefox i serwerach aplikacji Google. Ostatnio do tego grona dołączył również Twitter. Dzięki temu, że 62% przeglądarek wspiera SPDY, technologia ta ma dużą szansę się upowszechnić. Również Microsoft zapowiedział, że będzie wspierał tę technologię w swoich przeglądarkach. SPDY, będąc rozszerzeniem protokołu http, znacznie przyspiesza pracę aplikacji w trybie Client-Web-Server (Cloud Computing) poprzez kompresję i agregacją transmisji. Umożliwia również uruchomienie dużej liczby połączeń, pozwala ustalać priorytety i blokować żądania w razie przeciążenia danego kanału.

Pewną niedogodnością w Firefox 11 jest to, że SPDY jest w tej przeglądarce domyślnie wyłączone. W celu aktywacji należy w wierszu adresu wpisać "about:config" i ustawić opcję "network.http.spdy.enabled" na "true". Aby wizualnie w szybki sposób sprawdzić, czy serwis internetowy wykorzystuje SPDY (wyświetlana w wierszu adresowym ikona zielonego pioruna), należy w Firefox doinstalować rozszerzenie SPDY_indicator, a w Chrome - SPDY indicator.

Po weryfikacji bezpieczeństwa, dopracowaniu metod autentykacji i przeprowadzeniu testów, technologia SPDY zostanie również wdrożona dla użytkowników komercyjnych. HEUTHES planuje, że nastąpi to w II/III kwartale 2012 roku. HEUTHES pracuje jednocześnie nad przyspieszeniem HDB i jest już po pierwszych testach nowego rozwiązania. Połączenie wdrożenia technologii SPDY i zmian w serwerze aplikacyjnym HDB spowoduje skokowy wzrost wydajności ISOF i systemów bankowych.

Więcej informacji na stronie http://www.isof.pl.

Źródło informacji: HEUTHES Sp. z o.o.

Data publikacji 11.05.2012, 11:50
Źródło informacji PAP