Zlecone: Sourcefire wśród liderów wg raportu "Magic Quadrant" wiodącej firmy analitycznej nt. czołowych dostawców systemów zapobiegania włamaniom do sieci

14.12.2010, 19:44aktualizacja: 14.12.2010, 19:44

Sourcefire zdobywa pozycję lidera ze względu na kompleksową wizję i zdolności realizacyjne.

COLUMBIA, Md. - (BUSINESS WIRE) - Firma Sourcefire, Inc. (Nasdaq: FIRE), twórca systemu Snort(R) i lider w dziedzinie inteligentnych rozwiązań w zakresie cyberbezpieczeństwa, poinformowała dzisiaj, że została uznana przez Gartner, Inc. za lidera w raporcie "Magic Quadrant" na temat czołowych firm w dziedzinie systemów zapobiegania włamaniom do sieci.(1) Raport "Magic Quadrant" ocenia dostawców pod kątem kompleksowości wizji i zdolności realizacyjnych oraz klasyfikuje ich według następujących kategorii: liderzy, wizjonerzy, pretendenci oraz gracze niszowi.

Według Gartnera: "Liderzy wykazują zrównoważone postępy i wysiłki we wszystkich aspektach wizji i realizacji celów. Ich działania podnoszą poprzeczkę dla wszystkich produktów konkurencyjnych dostępnych na rynku i mogą oni zmienić kierunek rozwoju branży. Aby pozostać liderami, dostawcy muszą mieć w swoim dorobku udane wdrożenia korporacyjnych systemów zapobiegania włamaniom (IPS) oraz wygrane rankingi konkurencyjności. Liderzy tworzą produkty zapewniające wysoką jakość sygnatur i szybką reakcję, opracowują innowacyjne rozwiązania w celu spełnienia wymagań klientów lub nawet wyprzedzając je (np. wykorzystanie informacji o punktach końcowych sieci w celu efektywniejszego wykrywania zagrożeń) i oferują szereg modeli. Liderzy wciąż są wybierani przez użytkowników i są niezmiennie widoczni na listach potencjalnych dostawców klientów korporacyjnych. Wiodący dostawca nie jest jednak automatycznie najodpowiedniejszym wyborem dla każdego nabywcy i klienci nie powinni zakładać, że muszą kupować tylko od dostawców znajdujących się w kategorii liderów".

"Sourcefire jest jedynym dostawcą w grupie liderów, którego działalność koncentruje się na systemie zapobiegania włamaniom, co oznacza, że przeznaczamy duże zasoby, aby zapewniać użytkownikom innowacyjne rozwiązania chroniące przed najnowszymi zagrożeniami – powiedział John Burris, dyrektor generalny Sourcefire. - Jestem dumny, że to zaangażowanie w ochronę bezpieczeństwa klientów zostało docenione, czego wyrazem jest zaliczenie naszej firmy w raporcie Gartnera 'Magic Quadrant' do kategorii liderów w dziedzinie systemów zapobiegania włamaniom do sieci".

System zapobiegania włamaniom (IPS) Sourcefire oferuje użytkownikom lepszą widoczność sieci, aplikacji i działań użytkowników, zapewniając bardziej inteligentną, skuteczną i wydajną ochronę. Identyfikując i dostarczając informacje kontekstowe o potencjalnych zagrożeniach sieci, system IPS Sourcefire automatycznie dostosowuje ochronę do zmian w sieci, co znacznie ogranicza liczbę zdarzeń wymagających interwencji w celu zapewnienia bezpieczeństwa i pozwala administratorom skupić się na najważniejszych kwestiach. Dzięki funkcji łączenia użytkowników z adresami IP i ruchem w sieci Sourcefire może też korelować wydarzenia sieciowe z określonymi komputerami (hostami) i osobami, skracając czas potrzebny, aby zareagować na naruszenie bezpieczeństwa sieci.

Pełny raport można przeczytać na stronie Sourcefire: http://www.sourcefire.com/resources/gartnerMQ.

Informacje o raporcie "Magic Quadrant"

Raport "Magic Quadrant" z roku 2010 chroniony jest prawami autorskimi należącymi do firmy Gartner, Inc. i został wykorzystany za jej zgodą. "Magic Quadrant" jest graficznym odzwierciedleniem stanu rynku w danym okresie czasu. Przedstawia on przeprowadzoną przez firmę Gartner analizę tego, jak wybrani dostawcy spełniają określone przez nią kryteria dla danego rynku. Gartner nie poleca żadnego dostawcy, produktu ani usługi przedstawionej w raporcie "Magic Quadrant" i nie doradza użytkownikom technologii, aby wybierali tylko dostawców umieszczonych w kategorii "liderzy". "Magic Quadrant" jest przeznaczony do użytku wyłącznie jako narzędzie badawcze i nie powinien służyć jako zachęta do podjęcia określonych działań. Gartner nie udziela żadnych gwarancji, wyraźnych ani dorozumianych, w odniesieniu do tych badań, w tym żadnych gwarancji przydatności handlowej lub przydatności do określonego celu.

firmy i instytucje rządowe z listy Global 2000 zarządzają zagrożeniami bezpieczeństwa sieci i minimalizują je. Oferowane przez Sourcefire rozwiązania IPS (system zapobiegania włamaniom), Real-time Network Awareness (informacje o sieci w czasie rzeczywistym) i Real-time Adaptive Security (adaptacyjne zabezpieczanie w czasie rzeczywistym) oddają w ręce klientów efektywną i skuteczną warstwową ochronę bezpieczeństwa – zabezpieczając zasoby sieciowe przed, w trakcie i po ataku. Firma Sourcefire od lat cieszy się uznaniem klientów, mediów i analityków branżowych ze względu na innowacyjność i przywództwo w branży, a jej osiągnięcia zostały uhonorowane ponad 50 nagrodami i wyróżnieniami. Obecnie zarówno nazwa Sourcefire, jak i nazwisko jej założyciela, Martina Roescha, stały się synonimem innowacji i inteligentnych rozwiązań w zakresie zabezpieczeń sieci. Więcej informacji można znaleźć na stronie http://www.sourcefire.com.

***

SOURCEFIRE(R), Sourcefire IPS(TM), SNORT(R), RAZORBACK(TM), logo Sourcefire, logo Snort and Pig, SECURITY FOR THE REAL WORLD(TM), SOURCEFIRE DEFENSE CENTER(R), SOURCEFIRE 3D(R), RNA(R), RUA(R), DAEMONLOGGER(TM), CLAMAV(R) oraz niektóre inne znaki towarowe i logo są znakami towarowymi lub zastrzeżonymi znakami towarowymi firmy Sourcefire, Inc. w Stanach Zjednoczonych i innych krajach. Inne nazwy firm, produktów i usług mogą być znakami towarowymi lub usługowymi innych właścicieli.

(1) Gartner "Magic Quadrant for Network Intrusion Prevention Systems" (Magic Quadrant w dziedzinie systemów zapobiegania włamaniom do sieci), Greg Young i John Pescatore. 6 grudnia 2010 r. (numer identyfikacyjny: G00208628).

KONTAKT:

Media: