Zlecone: Targi China Hi-Tech prezentują nowe technologie informacyjne

21.11.2011, 10:00aktualizacja: 21.11.2011, 10:00

SHENZHEN, Chiny, 21 listopada 2011 r. /PRNewswire/ - Targi nowych technologii China Hi-Tech (CHTF) 2011 rozpoczęły się 16 listopada w Shenzhen. Komitet organizacyjny CHTF przygotował 4 tematyczne wystawy-pawilony: technologii informacyjnych, nowej energii, elektroniki i płaskich wyświetlaczy. Nieprzerwanie organizowany już od 12 lat, pawilon technologii informacyjnych (IT) CHTF jest imprezą certyfikowaną przez UFI (Światowe Stowarzyszenie Przemysłu Targowego). Są to jedne z największych targów importu i eksportu nowych technologii informacyjnych w Chinach, cieszące się szerokim uznaniem w branży dzięki wiarygodności, popularności i profesjonalizmowi jakie sobą reprezentują.

W ramach tegorocznej sesji, której tematem przewodnim było "Technologie informacyjne łączą świat", pawilon IT stawiał na promowanie nowych generacji technologii internetowych, w tym chmury obliczeniowej (cloud computing), integracji tri-networks oraz "Internetu Przedmiotów". Pawilon IT powstał w Hali 1 i zajmuje powierzchnię 30 000 m2.

Ponad 500 międzynarodowych firm z USA, Japonii, Korei, Singapuru, Indonezji oraz Hong Kongu, Makao, Tajwanu i Chin kontynentalnych pokaże swoje najnowsze i najbardziej rozchwytywane produkty i technologie w pawilonie IT. Udział w targach wzięły również globalne korporacje, w tym: Dell, Brothers, Fox Conn, Lenovo, Pacific, Baidu, Jetway oraz ATEN. Pojawiły się również 3 grupy wystawców: Tajwańskie Stowarzyszenie Producentów Urządzeń Elektrycznych i Elektroniczncyh (TEEMA), dysków wymiennych standardu iVDR z Japonii, a także Koreańska grupa wystawców IT.

CHTF jako odbicie sytuacji na chińskim rynku produktów IT

W obliczu szybkiego wzrostu popularności iPhone’a i iPada na świecie, niemal wszyscy producenci urządzeń IT planują w tym roku wydanie swoich tabletów i smartfonów, które zaprezentują właśnie w pawilonie IT targów CHTF - m.in. Lenovo i jej smartfony LePhone i tablety PC, a także Dell z tableto-laptopem Latitude XT3. Pojawią się też zupełnie nowe produkty - m.in. oprogramowanie i sprzęt firmy Hanvon Technology, skierowane do konkretnych segmentów rynku i oparte na technologii identyfikacji, oraz nowe przenośne projektory LED od firmy Shenzhen ACTO.

Pawilon IT targów CHTF przyciąga również ogromną liczbę dostawców układów scalonych i urządzeń magazynujących dane, którzy prezentują swoje technologie nowej generacji. Japońskie Konsorcjum iVDR, złożone z 8 firm - Canon Corporation, Fujitsu Corporation, Hitachi Co., Ltd., Phoenix Technologies Ltd., Pioneer Corporation, SANYO Electric CO., LTD., Sharp Corporation oraz japońskiej Victor JVC Corporation - przedstawi swoje produkty, począwszy od urządzeń audio-video po komputery, a kolejne dziewięć japońskich firm zaprezentuje swoje najnowsze przenośne nośniki danych.

e-mail: chtf@chtf.com

Źródło: China Hi-Tech Fair