Zlecone: Zaha Hadid świętuje otwarcie trzeciego londyńskiego projektu, Galerii Roca Londyn

17.10.2011, 11:26aktualizacja: 17.10.2011, 11:26

- Propozycja projektu przedstawiona przez pracownię Zaha Hadid Architects z powodzeniem nadaje temu, co kiedyś było zwykłym miejscem, ekscytujący nowy wymiar w dziedzinie wnętrz.

- Inspirację dla pracowni Zaha Hadid Architects stanowił żywioł wody we wszystkich jego formach, co zaowocowało niesamowitą i znaczącą przestrzenią w samym sercu Portu Chelsea w Londynie.

LONDYN, 14 października 2011 r. /PRNewswire/ - Zaha Hadid Architects i Roca mają zaszczyt ogłosić otwarcie zupełnie nowej, sztandarowej powierzchni wystawowej - Galerii Roca Londyn, w Imperial Wharf, w pobliżu Portu Chelsea. Projektanci pracowni Zaha Hadid Architects otrzymali zlecenie stworzenia tej wyjątkowej koncepcji, zainspirowanej siłą wody, jako elementu podlegającego transformacji, która ożywi Galerię Roca Londyn.

Aby zobaczyć multimedialną relację prasową, należy odwiedzić stronę: http://multivu.prnewswire.com/mnr/prne/roca/52146/.

Zaha Hadid i jej zespół stworzyli projekt, który nie jest tylko czysto wizualnym doświadczeniem, ale wykorzystuje również sztukę precyzji i kontroli, dzięki czemu odwiedzający mogą zrozumieć związek między architekturą przestrzeni i projektami produktów do łazienek firmy Roca.

"Dla firmy Roca istotne jest, aby zaznaczyć swoją obecność w takim mieście jak Londyn, który jest punktem odniesienia w branży projektanckiej innowacji na całym świecie - powiedział Miguel Angel Munar, Starszy Dyrektor Generalny z działu produktów do łazienek firmy Roca. - W Galerii Roca Londyn Zaha Hadid doskonale zinterpretowała wszystkie wartości reprezentowane przez naszą markę oraz filozofię firmy w sposób wyjątkowo ciekawy i namacalny".

Jak mówi Zaha Hadid wyjaśnia: "Nasza praca wprowadza do architektury wnętrza misterne i piękne formy naturalne. Stosując formalny język wywodzący się z ruchu wody, Galeria Roca Londyn poddana została erozji i polerowaniu przez ciecze, co w efekcie dało sekwencje dynamicznych przestrzeni wyrzeźbionych z tej fascynującej wzajemnej zależności między architekturą i naturą.

Galeria Roca Londyn zajmuje piętro o powierzchni 1100 m2, na którym, zgodnie z zamierzeniem studia Zaha Hadid Architects, woda wydaje się rzeźbić i definiować każdy najmniejszy zakamarek.

Zaangażowanie firmy Roca w projektowanie i innowacje jest wyraźnie widoczne na zewnątrz tego budynku o oryginalnej i wyjątkowej fasadzie, określającej charakter Galerii Roca Londyn.

Ruch wody to temat przewodni Galerii Roca Londyn. Woda płynąc, łączy ze sobą przestrzenie zewnętrzne z wewnętrznymi. Wnętrze budynku stanowi biały, rzeźbiony beton, a najnowocześniejsze oświetlenie łączy wszystkie przestrzenie w jedną całość.

To cudowne, funkcjonalne i elastyczne połączenie nowatorskiego, nowoczesnego sprzętu audiowizualnego i oświetleniowego. Technologia ta, zapewnia interakcję z marką oraz daje możliwość poznania historii firmy, jej najważniejszych dokonań oraz wartości: zaangażowania w zrównoważony rozwój, a szczególnie w innowacje, projektowanie, dobre samopoczucie i oszczędność wody.

Galeria Roca Londyn ma być czymś znacznie ważniejszym niż tylko przestrzenią wystawową; stanie się londyńskim centrum organizującym różne imprezy, wystawy własne lub dla klientów z zewnątrz, spotkania, prezentacje, seminaria i debaty.

Źródło: Roca

KONTAKT:

Jordi Vallverdu

Kierownik ds. PR i planowania medialnego, marka i komunikacja

tel. +(34)93-3661200

e-mail: jordi.vallverdu@roca.net