Zmiany w zarządzie PKN Orlen

09.02.2016, 08:59aktualizacja: 09.02.2016, 08:59

Rada nadzorcza PKN Orlen odwołała w poniedziałek Marka Podstawę z zarządu płockiego koncernu i powołała do niego jako wiceprezesa Mirosława Kochalskiego oraz jako członka Zbigniewa Leszczyńskiego - poinformowała spółka.

Po zmianach dokonanych w poniedziałek przez radę nadzorczą PKN Orlen zarząd tej największej krajowej spółki paliwowej liczy nie pięć, jak dotychczas, a sześć osób i zasiada w nim dwóch wiceprezesów.

W zarządzie PKN Orlen pozostali m.in. Sławomir Jędrzejczyk - wiceprezes ds. finansowych oraz członkowie: Piotr Chełmiński - odpowiedzialny za rozwój i energetykę, a także Krystian Pater - odpowiadający za produkcję. Prezesem płockiego koncernu jest Wojciech Jasiński, powołany na to stanowisko w grudniu 2015 r., gdy rada nadzorcza odwołała z zarządu ówczesnego szefa spółki Jacka Krawca.

Odwołany w poniedziałek z zarządu PKN Orlen Marek Podstawa zasiadał w nim od 2012 r., odpowiadając tam za sprzedaż. Wcześniej, od stycznia 2009 r., był dyrektorem wykonawczym płockiego koncernu ds. sprzedaży detalicznej, a w latach 2006-08 pracował w ConocoPhilips (USA), w tym jako dyrektor ds. planowania strategicznego.

Zgodnie ze statutem PKN Orlen, zarząd spółki może liczyć od pięciu do dziewięciu członków, łącznie z prezesem i wiceprezesami. Członków zarządu powołuje i odwołuje rada nadzorcza płockiego koncernu z wyjątkiem jednego, w sprawie powołania i odwołania którego decyzję podejmuje minister Skarbu Państwa, do czasu zbycia przez Skarb Państwa ostatniej akcji spółki.

Pod koniec stycznia Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie (NWZ) akcjonariuszy PKN Orlen na wniosek Skarbu Państwa wymieniło pięciu członków rady nadzorczej spółki, która liczy obecnie osiem osób - jednego członka może powołać jeszcze w odrębnym trybie Skarb Państwa. (PAP)

mb/ ulb/

Data publikacji 09.02.2016, 08:59