Źródła PAP: Szałamacha wnioskuje o odwołanie Raczkowskiego

07.03.2016, 17:02aktualizacja: 07.03.2016, 17:02

Minister finansów Paweł Szałamacha zwrócił się do premier Beaty Szydło o odwołanie wiceministra finansów Konrada Raczkowskiego - dowiedziała się w poniedziałek PAP ze źródeł zbliżonych do rządu.

Raczkowski powiedział w czwartek podczas seminarium w SGH, że w 2016 r. upadnie kilka małych banków, ale nie będzie to efekt wprowadzenia podatku bankowego, lecz niewłaściwego zarządzania i nadzoru.

W reakcji na tę wypowiedź Szałamacha oświadczył w piątek, że polski sektor bankowy jest stabilny i zwrócił się do Raczkowskiego o wyjaśnienie dotyczące jego wypowiedzi.

Także rzecznik Komisji Nadzoru Finansowego (KNF) Łukasz Dajnowicz w komentarzu do słów wiceministra zapewnił, że sektor bankowy w Polsce jest stabilny i efektywny. "Świadczą o tym wyniki finansowe banków, rezultaty europejskiego przeglądu jakości aktywów i stress testów oraz oceny agencji ratingowych, MFW i NBP. W żadnym banku nie ma zarządu komisarycznego KNF. Banki spółdzielcze w obu zrzeszeniach budują systemy ochrony instytucjonalnej" - poinformował.

Dodał, że złożona jest sytuacja sektora spółdzielczych kas oszczędnościowo – kredytowych, zarząd komisaryczny działa w 5 SKOK-ach, 40 kas jest objętych postępowaniami naprawczymi.

Dajnowicz podkreślił, że depozyty we wszystkich bankach i SKOK-ach są objęte państwowymi gwarancjami Bankowego Funduszu Gwarancyjnego (BFG). "Natomiast o jakości polskiego nadzoru finansowego najlepiej świadczą oceny międzynarodowe" - zaznaczył rzecznik KNF.

Raczkowski mówił w czwartek: "Kilka banków jest +toksycznych+ i one upadną jeszcze w tym roku. To małe banki, od razu uspokajam, i nie będzie to zaburzało systemu finansowego. Jednak oznacza to, że nadzór nie spełnił swojej roli i mieliśmy wydarzenia, jakie mieliśmy – mówię tu o bankach, które już upadły i wypłatach z BFG". (PAP)

pś/

Data publikacji 07.03.2016, 17:02