ZUS: ponad 243 mld zł przybyło klientom ZUS w wyniku czerwcowej waloryzacji

08.06.2020, 17:37aktualizacja: 08.06.2020, 17:37

Ponad 243 mld złotych przybyło klientom ZUS na ich kontach i subkontach w wyniku czerwcowej waloryzacji składek - poinformował Zakład Ubezpieczeń Społecznych. Jak dodał, są osoby, które zyskały w ten sposób nawet kilkadziesiąt tysięcy złotych.

Co roku 1 czerwca ZUS rozpoczyna waloryzację środków zgromadzonych na kontach i subkontach ubezpieczonych, w tym waloryzacje kapitału początkowego.

Zakład wyjaśnił w komunikacie, że środki rosną wtedy o określony procent. Wysokość waloryzacji konta zależy od inflacji (wzrostu cen towarów i usług) oraz od przypisu składek (wzrostu płac i liczby ubezpieczonych) z poprzedniego roku. Z kolei waloryzacja subkonta to pochodna dynamiki wzrostu PKB za ostatnie 5 lat.

Zgodnie z obwieszczeniem ministra rodziny w czerwcu stany kont ubezpieczonych, zawierające kwoty składek na ubezpieczenie emerytalne oraz kapitału początkowego, wzrosną o 108,94 proc. Z kolei zgodnie z komunikatem prezesa GUS stany subkont wzrosną o 105,73 proc.

Zakład poinformował, że dzięki waloryzacji łącznie środki ubezpieczonych zapisane w ZUS zwiększyły się o kwotę 243 397 728 467 zł.

"Waloryzacja na poziomie 108,9 proc. na koncie, czy 105,7 proc. na subkoncie daje nam wzrost naszego kapitału emerytalnego na poziomie nienotowanym dziś na żadnej lokacie. Wskaźnik 108,9 pozwala uzyskać przyrost stanu konta o wartości 450 tys. zł o kwotę 40,2 tys. zł. Natomiast, jeśli ktoś dotąd zgromadził 850 tys. zł w postaci składek i kapitału początkowego, to waloryzacja doprowadzi do dopisania aż 76 tys. zł" - wskazała prezes ZUS prof. Gertruda Uścińska. (PAP)

autorka: Karolina Kropiwiec

kkr/ mhr/