Związki JSW ogłosiły akcję protestacyjną

09.01.2019, 16:32aktualizacja: 09.01.2019, 16:32

Związki z Jastrzębskiej Spółki Węglowej ogłosiły w środę akcję protestacyjną, sprzeciwiając się, "destabilizacji" firmy wobec spodziewanych zmian w jej zarządzie oraz „wyprowadzeniu” wypracowanych przez nią środków na inne inwestycje rządowe.

Przewodniczący Solidarności w JSW Sławomir Kozłowski zapowiedział w środę, że podczas czwartkowego posiedzenia rady nadzorczej w siedzibie spółki, w trakcie którego według wiedzy związków odwołany miałby zostać prezes spółki Daniel Ozon, przed budynkiem będzie odbywała się manifestacja związków.

W środę reprezentatywne organizacje związkowe zorganizowały konferencję prasową „dotyczącą sytuacji w JSW i groźby wybuchu konfliktu społecznego w tym przedsiębiorstwie”.

Jak mówił lider Solidarności w JSW, prezes Ozon jest „gwarantem”, że wypracowane w dwóch ostatnich latach przez spółkę środki, zgromadzone w tzw. funduszu stabilizacyjnym, posłużą jej potrzebnym inwestycjom oraz funkcjonowaniu w okresie niższych cen węgla koksującego, spodziewanym w latach 2020-21.

Kozłowski wyjaśniał, że choć nikt oficjalnie o tym nie informuje, związki wiedzą o "planowanym zabraniu 1,5 mld zł" z funduszu stabilizacyjnego JSW na inwestycję w Elektrowni Ostrołęka, czemu sprzeciwia się obecny zarząd spółki.

Związki obawiają się powtórzenia sytuacji z lat 2014-15, gdy wobec podobnych wcześniejszych działań JSW stanęła na skraju upadłości, a uratowano ją – jak akcentują – dzięki poświęceniu załogi, która zrezygnowała z części wynagrodzeń.

„Mamy konflikt, który został wywołany przez lokalnych polityków, a podsycany jest przez Ministerstwo Energii, czyli przez właściciela. Dziś złożył odwołanie na piśmie prezes (członek zarządu Robert – PAP) Ostrowski; jutro właściciel chce odwołać przez radę nadzorczą prezesa Ozona” - mówił Marek Płocharski ze związku Kadra.(PAP)

autor: Mateusz Babak

mtb/ je/