Związkowcy z PGG oczekują ustaleń w sprawach płacowych do 23 września

10.09.2019, 17:26aktualizacja: 10.09.2019, 17:26

Związkowcy z Polskiej Grupy Górniczej (PGG), którzy wystąpili do zarządu spółki o dodatkowe świadczenia finansowe w tym roku oraz 12-procentową podwyżkę płac w roku 2020, oczekują pierwszych ustaleń w tych kwestiach do 23 września.

W przeciwnym razie zapowiadają wszczęcie sporu zbiorowego.

We wtorek przedstawiciele działających w tej największej górniczej firmie związków spotkali się, by podsumować poniedziałkowe rozmowy płacowe z zarządem spółki. Uczestniczył w nich wiceminister energii Adam Gawęda, który w poniedziałek podkreślał m.in., że zarząd PGG potrzebuje czasu na dokonanie niezbędnych analiz. Związkowcy postanowili we wtorek, że dadzą zarządowi czas i wstrzymają się na razie z ogłoszeniem sporu zbiorowego.

"Zarząd poprosił o 2,5 tygodnia czasu na przeprowadzenie kolejnych analiz i wyliczeń związanych z naszymi postulatami płacowymi. W ten sposób może to trwać miesiącami, dlatego dziś na spotkaniu liderów central związkowych podjęliśmy decyzję, że dajemy zarządowi maksymalnie jeszcze tylko dwa tygodnie. Oczekujemy, że najpóźniej 23 września zapadną pierwsze konkretne ustalenia, inaczej rozpoczynamy spór zbiorowy" – poinformował szef górniczej Solidarności Bogusław Hutek.

Jednocześnie liderzy central związkowych podjęli decyzję, że 11 września w kopalniach PGG odbędą się tzw. masówki, podczas których reprezentanci związków zawodowych przedstawią załodze przebieg dotychczasowych rozmów i plan kolejnych działań. (PAP)

autor: Marek Błoński

mab/ dym/