Zysk Grupy Azoty w 2017 roku wyniósł 489 mln zł - wyższy o 55,1 proc. rdr

19.04.2018, 11:11aktualizacja: 19.04.2018, 11:11

Zysk netto Grupy Azoty w 2017 roku wyniósł 489 mln zł i był wyższy w stosunku do 2016 roku o 55,1 proc., a przychody 9,617 mld zł (wzrost rdr o 7,3 proc.) - podała spółka w komunikacie.

Zysk EBITDA sięgnął 1,187 mld zł (o 25,2 proc. więcej rdr.), a zysk operacyjny 597,2 mln zł (wzrost rdr o 39,7 proc.). EBITDA z uwzględnieniem wydarzeń jednorazowych wyniosła w 2017 roku 1,26 mld zł, ponad 19 proc. więcej niż w roku ubiegłym.

Po oczyszczeniu wyniku operacyjnego o zdarzenia jednorazowe ujęte w roku 2017 marża EBITDA niemal zrównała się z historyczną marżą zrealizowaną w roku 2015 osiągając poziom 13,1 proc.

W komentarzu do wyników prezes Grupy Azoty Wojciech Wardacki zwrócił uwagę, że działaniom wzbogacającym ofertę dla rolnictwa, zmierzającym do dywersyfikacji źródeł przychodów i rozwijaniu potencjału badawczo-rozwojowego Grupy towarzyszył kluczowy proces konsolidacji wybranych funkcji Grupy. W jego opinii wzrost przychodów oraz wyników operacyjnych w 2017 roku potwierdzają skuteczność realizowanej strategii powiązanej z wykorzystaniem otoczenia makroekonomicznego i rynkowego.

"Nakłady na inwestycje strategiczne w ubiegłym roku po raz kolejny przekroczyły 1 mld zł. Na uwagę zasługuje bardzo bezpieczny poziom zadłużenia ze wskaźnikiem dług netto/EBITDA na poziomie ok. 0,3 pozwalający realizować działania rozwojowe i zachować wysokie ratingi kredytowe wśród instytucji finansowych" - powiedział Wardacki.

"Przy dużych wyzwaniach, jakimi naznaczony był biznes Nawozy-Agro, motorem wyników roku 2017 z pewnością jest segment Tworzyw. Odnotowujemy w nim od kilku kwartałów stały wzrost wolumenów, przy możliwościach generowania wyższych marż poprzez zwiększenie stopnia przetworzenia naszych produktów" - dodał wiceprezes Grupy Azoty Paweł Łapiński. (PAP)

pr/ ana/ amac/

Data publikacji 19.04.2018, 11:11