Polityka i społeczeństwo

MFiPR: Na EFNI 2024 o wyzwaniach rozwojowych Polski: demografia, transformacja energetyczna, konkurencyjność przedsiębiorstw (komunikat)

17.10.2024, 07:50aktualizacja: 17.10.2024, 11:52

- Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej informuje:

Rozwiązanie problemu kryzysu demograficznego, opłacalna transformacja energetyczna, wspieranie konkurencyjności polskich przedsiębiorców na europejskim rynku – to jedne z głównych wyzwań rozwojowych, przed którymi stoi Polska. Minister funduszy i polityki regionalnej Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz mówiła o nich podczas dyskusji na rozpoczętym środę w Sopocie Europejskim Forum Nowych Idei.

Minister uczestniczyła w panelu otwierającym „Co Będzie Jutro - oczami polityków”. Zdaniem szefowej MFiPR pytanie o model rozwojowy Polski to najważniejsze pytanie, które dzisiaj powinniśmy zadać. „Pytanie o model rozwojowy Polski jest może najważniejszym pytaniem, jakie powinniśmy sobie postawić i na nie odpowiedzieć” – mówiła minister funduszy i polityki regionalnej Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz.

Minister podkreśliła, że Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej pracuje nad Średniookresową Strategią Rozwoju Polski do 2035 r., która będzie gotowa w przyszłym roku. Jej celem jest wskazanie priorytetów rozwoju naszego kraju na dekadę.

"Inwestycje służą celom rozwojowym, które sobie definiujemy w Polsce, a nie są celem samym w sobie" – podkreśliła Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz.

Główne zadania strategii to m.in. przełamanie niekorzystnych trendów demograficznych, utrzymanie konkurencyjności polskiej gospodarki oraz wieloośrodkowy rozwój kraju. "Demografia to nie jest znikający problem. To jest ten problem, który się da przewidzieć i wiadomo, że on taki będzie. Jego rozwiązanie jest bardzo ściśle związane z dostępnością rynku pracy, z aktywizacją seniorów, zachęcaniem młodych ludzi do zakładania rodzin, co z kolei wiąże się z polityką mieszkaniową" – mówiła minister.

Wymieniając wyzwania rozwojowe stojące przed Polską szefowa MFiPR wskazała na transformację energetyczną polskiej gospodarki. "Transformacja energetyczna musi się nam opłacić w wymiarze bezpieczeństwa i w wymiarze ekonomicznym" – podkreśliła.

Minister Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz do wyzwań rozwojowych Polski zaliczyła także wzmocnienie konkurencyjności naszych przedsiębiorców. Podkreśliła, że przez 20 lat obecności Polski w Unii Europejskiej na ich wsparcie przeznaczono blisko 60 mld zł z Funduszy Europejskich. "W tym momencie mamy kolejne, bardzo duże środki, ale musimy je bardzo precyzyjnie ukierunkować na te dziedziny gospodarki, które mają szansę dokonać skoku rozwojowego – od średnich przedsiębiorstw, które są dzisiaj trzonem polskiej gospodarki ku dużym przedsiębiorstwom, które podbiją rynek europejski" – mówiła minister Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz.

Europejskie Forum Nowych Idei

To już 13. edycja Europejskiego Forum Nowych Idei w Sopocie, które w tym roku odbywa się w dniach 16-18 października. Motywem przewodnim tegorocznej dyskusji jest debata o przyszłości Polski i Europy i próba odpowiedzi na pytanie „Jakie będzie jutro” w zmieniającym się świecie, w tym przyszły kształt Unii Europejskiej. To wyjątkowy moment na taką rozmowę, gdyż jest tuż przed objęciem przez Polskę unijnej prezydencji.

Forum służy za platformę dialogu i wymiany myśli na temat najważniejszych wyzwań dla biznesu i społeczeństw. W spotkaniach EFNI uczestniczą przedstawiciele biznesu, nauki, kultury, decydenci, liderzy opinii oraz reprezentanci administracji lokalnej, krajowej i europejskiej z kilkunastu krajów.

kom/ kblu/ jpn/

Data publikacji 17.10.2024, 07:50