Pobierz materiał i Publikuj za darmo
Dzień Polskiej Borówki to symboliczny początek zbiorów borówki w naszym kraju. Jak każe tradycja, pierwszej degustacji dokonał najmłodszy członek borówkowej społeczności. W tym roku był to 11-miesięczny Mikołaj Wichłacz z Dobrzan, w powiecie stargardzkim, w Zachodniopomorskim.
Ulubiony superowoc dietetyków
Borówka podbiła rankingi najzdrowszych owoców na świecie. W Polsce zdobyła w tym roku tytuł ulubionego owocu dietetyków.
„Borówki słusznie zapracowały na miano superowocu. Są nieocenione w zapobieganiu czynnikom ryzyka chorób cywilizacyjnych. Miażdżycy, cukrzycy, otyłości czy zespołowi metabolicznemu. Spowalniają procesy starzenia komórek, w tym mózgowych, działają przeciwwolnorodnikowo i ochronnie na struktury DNA. Do tego są produktem niskoenergetycznym o wysokiej gęstości odżywczej, bogatym w aktywne związki roślinne o działaniu prozdrowotnym” – mówi dr Justyna Bylinowska, dietetyk, redaktor naczelna Dietetycy.org.pl.
„1 lipca to święto z akcentem na integrację i promocję miejsc produkcji. Naszym branżowym celem jest edukacja konsumentów i rozwój rynku. Chcemy by konsumenci, zwłaszcza młodzież, wiedzieli, że borówka jest uprawiana w Polsce, jest hitem naszego eksportu, bo ma wyjątkowe walory smakowe. W Polsce mamy bardzo dobry klimat do uprawy owoców jagodowych” - mówi Witold Boguta, prezes zarządu Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.
Popularność borówki systematycznie rośnie. W sezonie 2019 już 71% Polaków jadło borówkę, to siedem osób na dziesięć. Danych dostarczył, podsumowujący sezon, sondaż Kantar realizowany w ramach „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców”.
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji kampanii „Czas na polskie superowoce!”. Patronat honorowy: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
embeduj wideo
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 01.07.2020, 10:55 |
Źródło informacji | Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘPozostałe z kategorii
-
Image
Hyosung TNC proponuje nową koncepcję zrównoważonej produkcji bio-BDO
- 26.04.2024, 09:15
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: PR Newswire
-
Image
Eksperci: bez transformacji energetycznej Polska traci 9 mld zł rocznie PAP
Odchodzenie od paliw kopalnych na rzecz odnawialnych i niskoemisyjnych źródeł energii jest konieczne dla wzmocnienia bezpieczeństwa energetycznego i poprawy konkurencyjności - ocenili uczestnicy eksperckiej debaty, która odbyła się w Centrum Prasowym PAP. Wskazali, że każdy rok opóźniający transformację energetyczną kosztuje polską gospodarkę 9 mld zł.- 25.04.2024, 16:44
- Kategoria: Nauka i technologie
- Źródło: PAP MediaRoom