5-lecie PFR: zbudowaliśmy system, który skutecznie wspomógł gospodarkę w pandemii

09.09.2021, 09:40aktualizacja: 09.09.2021, 09:53

Fot. PAP/M. Kmieciński (1)
W ciągu 5 lat działalności Polskiego Funduszu Rozwoju udało się zbudować silną grupę instytucji rozwojowych, które skutecznie wsparły polską gospodarkę w okresie pandemii – podkreślali uczestnicy rocznicowej debaty, jaka odbyła się podczas Forum Ekonomicznego w Karpaczu (7-9 września 2021 r.).

„Dzięki strukturze i współpracy nowoczesnych instytucji, w marcu 2020 roku byliśmy w stanie w ciągu zaledwie czterech tygodni stworzyć system pozwalający wypłacić 348 tysiącom firm subwencje finansowe” – podkreślał prezes Polskiego Funduszu Rozwoju Paweł Borys, który za sukces PFR w działaniach antykryzysowych otrzymał w Karpaczu specjalną nagrodę 30-lecia Forum Ekonomicznego.

Według Pawła Borysa, dzięki rozpoczętej w 2016 roku reformie instytucji wspierających rozwój gospodarczy Polski, zainicjowanej przez Strategię Odpowiedzialnego Rozwoju, Polska była lepiej przygotowana na kryzys wywołany pandemią Covid-19.

Swój znaczący udział w tarczy finansowej miała obchodząca 30-lecie istnienia Agencja Rozwoju Przemysłu, jedna ze spółek wchodzących w skład Grupy PFR. Jak podkreślił prezes ARP Cezariusz Lesisz, Agencja rozpatrzyła ponad 500 wniosków o dofinansowanie na kwotę prawie 1,7 mld zł. Stworzono też m.in. specjalny instrument dla firm transportowych, pozwalający na refinansowanie leasingu.

„Naszym nowym priorytetem jest obecnie wsparcie gospodarki w wychodzeniu z pandemii poprzez wspieranie inwestycji” – zapowiedział Paweł Borys.

Wskazał w tym kontekście takie obszary jak transformacja energetyczna i cyfrowa, projekty infrastrukturalne oraz dalsze wspieranie przedsiębiorczości i rozwoju firm. Zapowiedział też rozwijanie programów skierowanych do obywateli, jak programy mieszkaniowe i emerytalne.

Agencja Rozwoju Przemysłu chce wspierać sektor produkcyjny w Polsce w procesach automatyzacji i robotyzacji oraz w transferze technologii.

„Jednym z priorytetów ARP jest energia odnawialna, w tym inwestycje w wodór, uważany za paliwo przyszłości dla wielu dziedzin gospodarki” – podkreślał Cezariusz Lesisz.

Agencja działa też na rzecz tzw. local content w energetyce wiatrowej na morzu, czyli rozwijania zdolności polskich firm do produkcji urządzeń służących do wytwarzania energii z farm wiatrowych na Bałtyku.

Prezes Lesisz poinformował, że ARP prowadzi również rozmowy z potencjalnymi, dużymi inwestorami zagranicznymi, poszukującymi obecnie w Polsce terenów pod tworzenie parków gospodarczych, które wymagają obszarów o powierzchni 300-400 ha. Natomiast z myślą o samorządach Agencja rozwija program „Fabryka”, będący wsparciem dla miast, które tracą funkcje gospodarcze.

„Dzięki działaniom m.in. PFR, BGK, ARP, KUKE, PAIH i PARP przedsiębiorcy w Polsce mogą uzyskać wsparcie i usługi na poziomie dostępnym w największych światowych gospodarkach” – wskazywali organizatorzy debaty.

Do znaczących sukcesów w ciągu 5 lat działania PFR prezes Paweł Borys zaliczył stworzenie programu Start In Poland – platformy venture capital, ułatwiającej dostęp do źródeł finansowania dla startupów na każdym etapie działania – czyli zarówno w fazie pomysłu, jak też rozwoju produktu i firmy oraz ekspansji rynkowej.

PFR zajmował się również dużymi inwestycjami infrastrukturalnymi, np. inwestując w ciągu trzech lat 5 mld zł w terminal DCT w Porcie Północnym w Gdańsku, który stał się największym na Bałtyku terminalem przeładunkowym dla kontenerów, wyprzedzając St. Petersburg.

Priorytetem działań PFR była poprawa dostępu do wiedzy dla przedsiębiorców. W szkoleniach, m.in. w zakresie innowacyjności, wzięło łącznie udział kilkaset tysięcy osób.

PFR wdraża również program na rzecz długoterminowego oszczędzania przez Polaków, czyli Pracownicze Plany Kapitałowe.

„To niełatwy program. Polaków jest trudniej przekonać do oszczędzania niż do wydawania” – przyznawał Paweł Borys.

Podkreślił jednak, że o ile w ciągu 14 lat istnienia Pracowniczych Programów Emerytalnych na tę formę oszczędzania zdecydowało się 250 tys. osób, o tyle w ciągu ostatnich dwóch lat do udziału w PPK i PPE przystąpiło już łącznie 2,9 mln Polaków, a uczestnicy PPK mimo pandemii mogli podwoić swój kapitał.

Również pozostałe podmioty z Grupy PFR koncentrowały się na wsparciu dla przedsiębiorstw, innowacji, inwestorów i obrotu handlowego.

BGK stał się jednym z pięciu największych w Europie banków rozwojowych. W kolejnych miesiącach i latach będzie kładł nacisk na inicjatywy wynikające z programu Polski Ład, w tym na przyspieszenie inwestycji, głównie na poziomie samorządowym.

Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości zapowiada nowe programy dla małych i średnich przedsiębiorstw w zakresie cyfryzacji, badań i rozwoju oraz gospodarki obiegu zamkniętego.

„Jesteśmy też obecni w mniej oczywistych obszarach: w ciągu pięciu lat rozszerzyliśmy wsparcie dla jednostek samorządu terytorialnego, a w Polsce Wschodniej prowadzimy działania dla rozwoju infrastruktury transportowej i turystyki” – mówiła Izabela Banaś, zastępca dyrektora PARP.

Agencja jest też aktywna w podnoszeniu wiedzy przedsiębiorców – prowadzi Akademie Innowacji i Akademię Menadżera MŚP.

Krzysztof Drynda, prezes Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu powiedział, że PAIiH stała się platformą doradczą dla polskich przedsiębiorców przy ekspansji zagranicznej, mającą przedstawicielstwa na 70 rynkach zagranicznych. Nadal prowadzona jest przez Agencję obsługa inwestycji zagranicznych w Polsce.

„Już 2. połowa 2020 r. była obiecująca, a 2021 r. idziemy na rekord, nie było jeszcze tylu inwestycji i z takim wolumenem – np. w sektor elektromobilności” – mówił Krzysztof Drynda.

Janusz Władyczak, prezes obchodzącej również 30-lecie powstania KUKE S.A., podkreślił, że cały sektor ubezpieczeniowy w Polsce zapewnia płynność obrotów sięgających 500 mld złotych rocznie. Z tego KUKE ubezpiecza 70 mld obrotów polskich przedsiębiorstw, zajmując pod względem działalności komercyjnej 2. miejsce wśród polskich ubezpieczycieli.

KUKE ubezpiecza m.in. kontrakty polskich firm na ponad 120 rynkach świata.

„W marcu tego roku światło dzienne ujrzał nowy system wsparcia polskich eksporterów, jedno z 3-4 najciekawszych tego typu rozwiązań w Unii Europejskiej” – mówił podczas dyskusji panelowej Janusz Władyczak.

Prezes KUKE zapewnił, że ofertę ubezpieczenia otrzymują również inwestorzy zagraniczni szukający finansowania na przedsięwzięcia w Polsce.

„Można się spodziewać wielu takich transakcji na rynku, które się na chwilę obecną już zaczynają się pojawiać” – powiedział Janusz Władyczak.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

embeduj wideo