Agregaty prądotwórcze FOGO zasilą misje ONZ na całym świecie

27.02.2018, 12:24aktualizacja: 27.02.2018, 12:24

Agregaty dla ONZ przed halą produkcyjną FOGO
FOGO sp. z o.o. podpisała umowę na mocy której będzie wyłącznym producentem agregatów dla ONZ przez 3 lata.

Spółka FOGO jest największym producentem agregatów prądotwórczych w Polsce. FOGO wytwarza: agregaty dla przemysłu oraz gospodarstw domowych i rolnych - w przedziałach mocy od kilku kVA do kilku MVA - oraz instalacje zasilania o mocy do kilkudziesięciu MVA. Około 40% produkcji spółki trafia za granicę.

W styczniu 2018 roku Daniel Pawlak, dyrektor spółki FOGO sp. z o.o., ogłosił podpisanie umowy na wyłączną dostawę agregatów prądotwórczych dla szwajcarskiej firmy Intertrade International Services S.A., która to - na mocy wygranego przetargu - dostarczać będzie sprzęt dla Organizacji Narodów Zjednoczonych (ONZ).

W ramach kontraktu z ONZ szwajcarski partner spółki pozostanie wyłącznym dostawcą agregatów prądotwórczych o mocach 250 kVA, 500 kVA oraz 750 kVA przez okres trzech lat - z możliwością dwukrotnego przedłużenia kontraktu o rok. W tym okresie FOGO będzie wyłącznym producentem tych agregatów. Wartość kontraktu została określona na 47 149 134 dolarów amerykańskich (USD).

W dniach od 26 do 31 marca 2017 inspektorzy ONZ przetestowali i zaakceptowali - bez zastrzeżeń - prototypy agregatów zaprojektowanych przez spółkę FOGO. Ostatecznie prace nad kontraktem zostały sfinalizowane w styczniu 2018 roku.

Tomasz Błaszak, pełniący funkcję prezesa Zarządu FOGO zauważa: „Kontrakt jest dla nas wielką szansą i dowodzi wysokiej jakości produktów FOGO, z czego możemy być dumni. Niemniej jednak stanowi też duże wyzwanie dla organizacji naszej produkcji i zarządzania. Nie wiemy dokładnie jaki będzie wolumen zamówień, co niesie ze sobą określone ryzyko zważywszy na skalę kontraktu. Jesteśmy dobrze przygotowani do bardzo starannego wypełnienia wszystkich obowiązków wynikających z umowy”.

FOGO działa na rynku od 2004 roku. Produkty spółki są eksportowane do krajów Europy, na Bliski Wschód oraz do Afryki. Spółka zatrudnia 150 osób. W roku 2017 roku obroty spółki wyniosły 140 mln PLN.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 27.02.2018, 12:24
Źródło informacji FOGO sp. z o.o.