ALTA SA (15/2018) Porozumienie na opracowanie koncepcji dla nieruchomości

21.06.2018, 18:27aktualizacja: 21.06.2018, 18:27

Raport bieżący 15/2018

Zarząd ALTA S.A. (Spółka, Emitent, Wykonawca) informuje, że Spółka i Metsä Tissue Poland (Właściciel terenu, Zleceniodawca, Metsä ), zawarły w dniu 21.06.2018r. porozumienie, na podstawie którego ALTA S.A. opracuje koncepcję i kierunki rozwoju terenu należącego do Metsä. Nieruchomość Zleceniodawcy obejmuje powierzchnię ok 56 ha i położona jest w Konstancinie Jeziornej k/ Warszawy.

W celu realizacji powyższych, Metsä udzieliła Spółce ALTA wyłączności na prowadzenie w/w działań w okresie 6 miesięcy od dnia zawarcia porozumienia.

Strony postanowiły, że przygotowanie planu biznesowego dla nieruchomości (w przypadku szans powodzenia inwestycji) ma prowadzić do zawarcia umowy, zgodnie z którą zadaniem ALTA będzie wsparcie właściciela tych gruntów - Metsä Tissue Poland - w uzyskaniu jak najlepszej ceny przy sprzedaży terenu.

ALTA opracuje plan zagospodarowania terenów w Konstancinie Jeziornej przeznaczonych do sprzedaży przez firmę Metsä Tissue. Celem jest pełne wykorzystanie potencjału tego obszaru i wypracowanie koncepcji cieszącej się akceptacją i zaufaniem wszystkich zainteresowanych stron - w tym władz miasta, mieszkańców oraz potencjalnych inwestorów i deweloperów. ALTA będzie również odpowiedzialna za wskazanie potencjalnych inwestorów i rekomendacje dotyczące podziału gruntów, tak by mogły one zostać zaoferowane optymalnie dobranej grupie kupujących.

W przypadku zawarcia umowy, strony ustaliły jej 5 letni, maksymalny termin trwania.

Po zawarciu umowy Spółce jako współinwestorowi, będzie przysługiwało wynagrodzenie, którego wysokość zostanie oszacowana w oparciu o łączną cenę sprzedaży części składowych projektu.

Zawarcie ww porozumienia jest zgodne z nową strategią ALTA S.A. na lata 2018-2022 , której projekt Zarząd Spółki przyjął uchwałą w dniu 24.05 2018r. (raport bieżący 11/2018)

Przyjęcie Strategii na lata 2018-2022 będzie przedmiotem uchwały Walnego Zgromadzenia Spółki w dniu 29.06.2018r.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz