Amerykański Urząd Patentowy (USPTO) przyznał spółce Solar-Tectic LLC Patent na technologię cienkowarstwowych ogniw fotowoltaicznych i półprzewodników

23.04.2015, 11:35aktualizacja: 23.04.2015, 11:35

Patent dotyczy technologii opracowanej przez niedawno zmarłego dr. Praveena Chaudhari, nagrodzonego Amerykańskim Medalem Technologii i Innowacji i obejmuje technologie dla szerokiej gamy zastosowań, włącznie z ogniwami fotowoltaicznymi, LED, TFT, FET, przetwornicami solarnymi oraz urządzeniami z nanowłóknem.

BRIARCLIFF MANOR, Nowy Jork, 23 kwietnia 2015 r.  /PRNewswire/ - Solar-Tectic LLC ("ST") oznajmił dzisiaj, że Amerykański Urząd Patentowy (USPTO) przyznał istotny patent (ponad 50 wniosków) na szeroką gamę technologii, wraz ze wzrostem monokryształów lub półprzewodnikowych warstw o skomplikowanej fakturze, czy też warstw gruboziarnistych na tanich podłożach, takich jak zwykłe szkło. Technologie zostały wynalezione przez niedawno zmarłego dr. Praveena Chaudhari, zdobywcę Amerykańskiego Medalu Technologii z 1995 r. i znajdują zastosowanie w energetyce słonecznej, w produkcji paneli solarnych, wyświetlaczy oraz diod świetlnych.

Logo - http://photos.prnewswire.com/prnh/20150422/200409LOGO

Amerykański patent (12/774,465), o nazwie "Methods of Growing Heteroepitaxial Single Crystal or Large Grained Semiconductor Films and Devices Thereon" obejmuje zmodyfikowaną Vapor-liquid-solid (VLS), cienkowarstwową (TF) technikę wzrostu, która po raz pierwszy umożliwia niskotemperaturowe nanoszenie warstw półprzewodnikowych o wyjątkowej jakości, z różnych materiałów, takich jak np. krzem, german i azotek galu, na tanich podłożach.

Oszczędny proces wzrostu cienkowarstwowego ze stopów eutektycznych, podobny do nanowłóknowego, jest odpowiedni dla szerokiego zastosowania w przemyśle i może być przeprowadzany za pomocą powszechnych procesów nanoszenia, które są aktualnie stosowane w przemyśle, np. e-beam, CVD, itp.

W przypadku zapytań ogólnych lub dot. udzielania licencji na technologie, prosimy o kontakt tel. Carter Ledyard & Milburn LLP (davis@clm.com): +1-212-238-8850.

O spółce Solar-Tectic LLC ("ST")

Solar-Tectic LLC jest firmą specjalizującą się w technologiach cienkowarstwowych, która koncentruje się głównie na rozwoju technologii patentowych w zakresie monokryształów lub gruboziarnistych warstw półprzewodnikowych na szkle lub taśmach metalowych. Firma posiada w tym zakresie zbiór technologii oraz praw autorskich, wszystkie oparto na podstawie wynalazków niedawno zmarłego dr. Praveena Chaudhari, naukowca technologii materiałów i zdobywcy Amerykańskiego Medalu Technologii i Innowacji (1995). W minionym roku opublikowano kilka artykułów dotyczących postępów w badaniach i rozwoju, między innymi "Highly textured silicon [111] crystalline thin-film on buffered soda-lime glass by e-beam evaporation" autor S. McMahon et al. oraz "Crystalline Al203 on buffered soda-lime glass by e-beam", autor A Chaudhari et al.

Źródło: Solar-Tectic LLC

Data publikacji 23.04.2015, 11:35