ANSWEAR.COM SA (11/2024) Przedłużenie umowy na finansowanie zawartej z PKO BP SA

28.06.2024, 19:54aktualizacja: 28.06.2024, 19:55

Raport bieżący 11/2024

Zarząd Answear.com SA (dalej jako: "Spółka") informuje o podpisaniu dnia 27 czerwca 2024 r. aneksu nr 3 do Umowy Limitu Kredytowego Wielocelowego z dnia 28 czerwca 2022 r. zawartej z bankiem PKO BP SA (dalej jako: "Aneks"), na podstawie którego bank przedłużył do dnia 31 października 2025 r. linię na finansowanie bieżącej działalności Spółki do kwoty 68.000.000 PLN.

Spółka w ramach udzielonej linii ma prawo korzystać z następujących produktów:

- kredytu w rachunku bieżącym do kwoty 55.000.000 PLN,

- kredytu obrotowego odnawialnego do kwoty 55.000.000 PLN,

- gwarancji bankowych do kwoty 9.000.000 PLN.

Zabezpieczenia wierzytelności banku z tytułu aneksowanej umowy:

- wystawienie przez Spółkę weksla własnego in blanco z deklaracją wekslową,

- ustanowienie zastawu rejestrowego na zapasach, tj. towarach handlowych o wartości 200.000.000 PLN, zlokalizowanych w miejscowości Kokotów 812C, 32-002 Kokotów,

- dokonanie przelewu wierzytelności pieniężnej z umowy ubezpieczenia zapasów,

- ustanowienie zastawu rejestrowego do najwyższej sumy zabezpieczenia równej 102.000.000 PLN na zdematerializowanych papierach wartościowych (akcje zdematerializowane) Spółki w liczbie 250 000 szt.,

- przelew środków pieniężnych na rachunek PKO BP SA w rozumieniu art. 102 Prawa bankowego w wysokości 1.000.000 PLN,

- ustanowienie zastawu rejestrowego na znaku towarowym "PRM".

Spółka dostarczy także oświadczenie o poddaniu się egzekucji w trybie art. 777 § 1 pkt 5 Kodeksu postępowania cywilnego, w formie aktu notarialnego, do kwoty 136.000.000 PLN, z określeniem terminu wystąpienia z wnioskiem o nadanie aktowi notarialnemu klauzuli wykonalności do dnia 31 stycznia 2030 r.

Postanowienia aneksu obowiązują od dnia 28 czerwca 2024 r.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz