Ares Management i Griffin Real Estate obejmują większościowy pakiet akcji w Murapolu

14.02.2020, 12:10aktualizacja: 14.02.2020, 12:10

LONDYN, WARSZAWA – (BUSINESS WIRE) – spółka joint venture, którą tworzy fundusz zarządzany przez Real Estate Grup należącą do Ares Management Corporation (NYSE: ARES) oraz Griffin Real Estate, ogłosiły dzisiaj objęcie większościowego pakietu 98,04% akcji w spółce Murapol SA - czołowym deweloperze mieszkaniowym w Polsce. Wartości transakcji nie ujawniono.

Do wiadomości dołączono materiały multimedialne. Są one dostępne tutaj: https://www.businesswire.com/news/home/20200213005668/en/

Murapol to jeden z najaktywniejszych deweloperów mieszkaniowych na polskim rynku, który w 2019 r. sprzedał niespełna 3,7 tys. mieszkań. Dysponując dobrze zintegrowanym łańcuchem wartości, Murapol skupia się na realizacji inwestycji mieszkaniowych w największych miastach Polski, oferując lokale w przystępnych cenach. Aktualnie spółka realizuje inwestycje, w ramach których do użytku oddanych ma zostać aż 17,7 tys. lokali.

„Wspólnie z Griffin wyrażamy satysfakcję z objęcia pakietu większościowego akcji jednego z najbardziej doświadczonych i uznanych deweloperów mieszkaniowych w Polsce. Murapol posiada bogaty dorobek pomyślnie przeprowadzonych inwestycji, jak również obiecujące plany rozwoju w przyszłości - powiedział John Ruane, Partner i Co-Head European Real Estate Equity w spółce Ares. - Polski rynek nieruchomości cechuje się jednym z największych w Europie niedoborów mieszkań i silną bazą popytową. Przejęcie spółki Murapol S.A. stanowi kontynuację naszych wieloletnich działań na rynku polskim, wpisując się w naszą strategię inwestowania w największe rynki mieszkaniowe Europy”.

„Murapol posiada silną pozycję rynkową i duże możliwości dalszego rozwoju na jednym z najbardziej dynamicznych rynków mieszkaniowych w Europie - powiedział Piotr Fijołek, Senior Partner w Griffin Real Estate. - Jednocześnie dzięki transakcji Murapol zyskuje dużego partnera biznesowego”.

„Przez ostatnie dwa lata skupialiśmy się na naszej podstawowej działalności deweloperskiej. W tym momencie jesteśmy przekonani, że rozpoczęta współpraca z Ares i Griffin przyspieszy nasz rozwój” - powiedział Nikodem Iskra, prezes (CEO) Murapolu.

Ares Management Corporation

Ares Management Corporation (NYSE: ARES) to działająca na całym świecie spółka zajmująca się zarządzaniem inwestycjami alternatywnymi w segmentach kredytowym, private equity i nieruchomościowym obsługiwanych przez wydzielone w tym celu grupy inwestycyjne, które współpracują w zakresie dostarczania innowacyjnych rozwiązań inwestycyjnych, zapewniając stabilne i atrakcyjne zwroty z inwestycji bez względu na koniunkturę. Według stanu na 31 grudnia 2019 r. w ramach swojej międzynarodowej działalności Ares Management zarządzała aktywami o wartości 149 mld USD, zatrudniając ok. 1,2 tys. pracowników w przeszło 20 placówkach na terenie ponad 10 państw. Więcej informacji można znaleźć na stronie www.aresmgmt.com.

Griffin Real Estate

Griffin Real Estate to największy i najaktywniejszy w Europie Środkowo-Wschodniej podmiot zajmujący się zarządzaniem inwestycjami private equity na rynku nieruchomościowym. Griffin inicjuje i prowadzi inwestycje typu equity w spółki i aktywa związane z rynkiem nieruchomości, działając zarówno w imieniu jej właścicieli, jak i renomowanych inwestorów na całym świecie. Wartość brutto zarządzanych przez Griffin inwestycji na ośmiu różnych platformach przekracza 5 mld euro.

Grupa Murapol

Grupa Murapol od 19 lat działa w sektorze mieszkalnictwa wielorodzinnego. W tym czasie zrealizowała ok. 60 inwestycji, w ramach których powstało 260 budynków i oddano do użytku 13 tys. lokali użytkowanych obecnie przez ponad 40 tys. osób. Spółka wyróżnia się w branży swoim modelem biznesowym. Aktualnie posiada obszerny portfel inwestycji na różnych etapach realizacji i przygotowania. W 2019 r. Murapol zawarł umowy sprzedaży blisko 3,7 tys. mieszkań. Na koniec roku 2019 Grupa Murapol realizowała na terenie całego kraju 21 inwestycji obejmujących ponad 6850 mieszkań w 57 budynkach o łącznej powierzchni użytkowej 300 tys. m kw. Jednocześnie spółka dysponuje bogatym zasobem gruntów, dzięki którym w przyszłości będzie mogła zrealizować kolejnych 17,7 tys. lokali.

Wersja źródłowa na businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20200213005668/en/

Źródło: Ares Management Corporation

KONTAKT: