BBI DEVELOPMENT SA (15/2019) Niezawarcie umowy partnerstwa publiczno-prywatnego w Projekcie Dolne Miasto Gdańsk

03.04.2019, 23:37aktualizacja: 03.04.2019, 23:37

Raport bieżący 15/2019

W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 41/2018 z dnia 11 września 2018 roku Zarząd BBI Development S.A. ("Emitent") informuje, że w dniu 3 kwietnia 2019 roku spółka celowa Emitenta: "Dolne Miasto sp. z o.o." (dalej: "Dolne Miasto") otrzymała pismo z Urzędu Miejskiego w Gdańsku, w którym Miasto Gdańsk stwierdza, że z przyczyn leżących po stronie Dolnego Miasta nie dojdzie do zawarcia pomiędzy Dolnym Miastem a Miastem Gdańsk umowy partnerstwa publiczno-prywatnego, dotyczącej "Zagospodarowania obszaru dawnej zajezdni tramwajowej w Dolnym Mieście Gdańsku" (dalej: "Umowa PPP"). Mając na uwadze, że realizacja projektu "Dolne Miasto Gdańsk" nie była przesądzona (o czym Emitent informował w raporcie z 11 września 2018 roku), Emitent wyjaśnia, że Dolne Miasto nie zdecydowało się na przedłużenie terminu związania swoją ofertą i na kontynuowanie rozmów z Miastem Gdańsk, z uwagi na negatywny wynik przeprowadzonych przez Dolne Miasto analiz ryzyk ekonomicznych i prawnych związanych z realizacją przedmiotowego projektu.

Podstawa prawna:

Art. 17 ust. 1 MAR - informacja poufna