BGK oferuje preferencyjne finansowanie wspierające zrównoważone inwestycje

21.12.2023, 16:08aktualizacja: 21.12.2023, 16:37

PAP MediaRoom - kadr z filmu
Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK) wychodzi do przedsiębiorców z ofertą preferencyjnego finansowania, które ma wspierać zrównoważone inwestycje. Z takiego tańszego kredytu inwestycyjnego i powiązanego z nim kredytu obrotowego na VAT mogą skorzystać ci przedsiębiorcy, którzy spełniają kryterium techniczne określone przez bank.

„Oferta jest kontynuacją działań z zakresu ESG, które są ściśle wpisane w strategię Banku Gospodarstwa Krajowego. W jej ramach wspieramy szesnaście rodzajów inwestycji: w pojazdy transportu miejskiego, w sieć wodno-kanalizacyjną, czy też pojazdy do zbiórki i segregacji niebezpiecznych odpadów oraz inwestycje w budowę paneli fotowoltaicznych” – wyjaśnia Marcin Terebelski, dyrektor programu „Rozwój przemysłu” w BGK.

Z preferencyjnych warunków kredytu inwestycyjnego i powiązanego z nim kredytu obrotowego na VAT mogą skorzystać nawet ci przedsiębiorcy, którzy dopiero zaczynają przygodę z unijną taksonomią, czyli zasadami wprowadzonymi rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady, które ustanawiają ramy ułatwiające zrównoważone inwestycje. Taksonomia jest narzędziem wspierającym zieloną transformację UE. Przepisy te pozwalają ocenić, czy dana działalność gospodarcza jest zrównoważona środowiskowo, w tym czy jest to działalność wspomagająca czy też przejściowa.

Działania z zakresu ESG są integralnym elementem strategii BGK na lata 2021-2025. W jej realizacji bank stymuluje finansowanie i inwestycje, które są ważnym elementem zrównoważonego rozwoju gospodarczo-społecznego Polski.

„Podeszliśmy do tego w ten sposób, że wymagamy spełnienia jednego kryterium technicznego, co tak naprawdę pozwala na dostęp do tej oferty dla bardzo szerokiego grona firm, również dla takich, dla których zagadnienia wynikające z taksonomii są dopiero na początku rozpoznawania. Wystarczy spełnienie kryterium jednego wyznaczonego przez nas czynnika i jesteśmy w stanie zaakceptować inwestycję, która wspiera zrównoważony rozwój i wpisuje się w dany zasób, wynikający z taksonomii Unii Europejskiej” – mówi ekspert BGK.

Przedsiębiorcy, którzy skorzystają z tej oferty BGK, poniosą niższe koszty finansowania.

„Klient może skorzystać z kredytu inwestycyjnego oraz z kredytu obrotowego na VAT, połączonego z tą inwestycją. Po zakwalifikowaniu firma będzie miała nie tylko zero prowizji za udzielenie kredytu, ale także obniżoną marżę kredytu. Dodatkowo za skorzystanie z naszej oferty specjalnej będzie obniżona stawka za prowadzenie rachunków bieżących oraz zaoferowane korzystniejsze koszty dotyczące realizacji przelewów w naszym banku” – dodaje Marcin Terebelski.

Oferta jest finansowana ze środków własnych BGK i obowiązuje od grudnia tego roku do końca 2024.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

embeduj wideo