BIOTON SA Zgłoszenie kandydatury na członka Rady Nadzorczej BIOTON S.A.

06.06.2016, 21:45aktualizacja: 06.06.2016, 21:45

Raport bieżący 28/2016

W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 26/2016 z dnia 31.05.2016 r. o zwołaniu Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia BIOTON S.A. ("Spółka") z porządkiem obrad obejmującym, m. in., powołanie członków Rady Nadzorczej Spółki kolejnej kadencji, Spółka informuje, że w dniu 06.06.2016 r. Spółka otrzymała od akcjonariusza Spółki - UniApek S.A. w organizacji z siedzibą w Warszawie zgłoszenie kandydatury Pana Sławomira Ziegerta na członka Rady Nadzorczej Spółki.

Pan Sławomir Ziegert do dnia 30.05.2016 r. pełnił funkcję Prezesa Zarządu Spółki.

Sławomir Ziegert

Jest z wykształcenia lekarzem, absolwentem Akademii Medycznej w Gdańsku. Od ponad 20 lat związany jest z branżą farmaceutyczną pracując w Polsce i zagranicą dla takich światowych koncernów, jak Eli Lilly, Egis Group (część grupy Servier) oraz Ipsen. Posiada ogromne doświadczenie biznesowe, obejmujące różne segmenty branży farmaceutycznej, w tym biotechnologię, ze szczególnym uwzględnieniem rozwoju biznesu w zakresie endokrynologii i diabetologii. W latach 1993-2004 pracował w polskim oddziale Eli Lilly, jednym z wiodących na świecie koncernów farmaceutycznych i producentów rekombinowanej insuliny ludzkiej oraz analogów insuliny, gdzie odpowiadał m.in. za rozwój biznesu diabetologicznego, relacje ze środowiskiem diabetologicznym oraz governmental affairs. W latach 1998-2000 pełnił również funkcję Country Manager Eli Lilly na Słowacji, nadzorując m.in. rozwój sprzedaży insulin oraz antybiotyków. W latach 2004-2005 pełnił funkcję Dyrektora Generalnego w Egis Pharmaceuticals (należący do grupy Servier), gdzie odpowiedzialny był za region państw bałtyckich. W latach 2006-2009 pełnił funkcję Dyrektora Generalnego w Ipsen Poland. Pracując w Ipsen Poland odpowiedzialny był m.in. za wprowadzenie do Polski analogu somatostatyny i IgF1 a także za poprawę efektywności działań marketingowo-sprzedażowych. Ukończył szereg zagranicznych kursów i szkoleń menedżerskich. Biegle włada językami: angielskim, rosyjskim, niemieckim oraz słowackim.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz