03.08.2022, 15:58aktualizacja: 03.08.2022, 15:59

Raport bieżący 40/2022

Zarząd Boryszew S.A. ("Spółka", "Emitent") informuje, iż w związku z toczącym się postępowaniem w zakresie rzetelności deklarowanych podstaw opodatkowania oraz prawidłowości obliczania i wpłacania podatku od towarów i usług za okres od grudnia 2015 roku do marca 2016 roku, wobec Boryszew S.A. Oddział Boryszew ERG w Sochaczewie ("Oddział Boryszew ERG"), w dniu 3 sierpnia 2022 roku Spółka otrzymała Wyniku Kontroli z badania ksiąg podatkowych.

W otrzymanym w dniu 3 sierpnia 2022 roku Wyniku Kontroli, Naczelnik Mazowieckiego Urzędu Celno-Skarbowego w Warszawie stwierdził, że Oddział Boryszew ERG nie dochował należytej staranności przy dokumentowaniu transakcji, co zostało uznane przez Organ jako nieprawidłowości w rozliczeniu podatku od towarów i usług.

Naczelnik Mazowieckiego Urzędu Celno-Skarbowego w Warszawie kwestionuje w przekazanym Spółce Wyniku Kontroli prawo do zastosowania stawki 0% przy realizacji wewnątrzwspólnotowych dostaw towarów do podmiotów zagranicznych i wskazuje, że z uwagi na ustalony stan faktyczny należy opodatkować je 23% stawką podatku od towarów i usług w okresie od grudnia 2015 roku do marca 2016 roku na kwotę 9.817.220 zł.

Organ Krajowej Administracji Skarbowej w stwierdza również, iż Boryszew S.A. bezpodstawnie odliczyła podatek naliczony VAT wynikający z faktur wystawionych z tytułu zakupu oleju rzepakowego, w okresie od grudnia 2015 roku do marca 2016 roku, dokonując tym samym jego zawyżenia na łączną kwotę 12.435.798 zł.

Łączna kwota określająca zaległość podatkową z tytuły ww. transakcji wynosi 22.253.018 zł plus należne odsetki.

Pomimo uprawnienia Boryszew SA, aby w terminie 14 dni od dnia doręczenia Wyniku Kontroli skorygować złożone deklaracje zgodnie z ustaleniami Wyniku Kontroli, Spółka zamierza te ustalenia kwestionować w postępowaniu podatkowym.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz