BORYSZEW SA (5/2024) Dokonanie odpisów aktualizujących wartość aktywów Boryszew S.A. w jednostkowym i skonsolidowanym sprawozdaniu finansowym za 2023 rok

20.03.2024, 18:24aktualizacja: 20.03.2024, 18:25

Raport bieżący 5/2024

Zarząd Boryszew S.A. (Emitent) informuje, że w toku prac nad sporządzeniem sprawozdania finansowego za 2023 roku oraz po przeanalizowaniu sytuacji finansowej spółek Boryszew Oberflächentechnik GmbH oraz Boryszew Formenbau Deutschland GmbH w dniu 20 marca 2024 roku podjął decyzję o dokonaniu odpisu aktualizującego wartość pożyczek oraz należności handlowych udzielonych przez Emitenta ww spółkom w łącznej kwocie 72,8 mln zł.

Wartość odpisu obciąży jednostkowe wyniki finansowe zaprezentowane w sprawozdaniach finansowych Emitenta za 2023 rok.

Ponadto Zarząd Emitenta informuje, że z tym samym dniem podjął decyzję o dokonaniu w skonsolidowanym sprawozdaniu finansowym za 2023 rok odpisu aktualizującego wartość aktywów trwałych w postaci środków trwałych, w spółce Boryszew Oberflächentechnik GmbH w łącznej kwocie 42,5 mln zł.

Powyższe zdarzenia mają charakter księgowy.

Wyżej wskazane spółki nie są stroną umowy restrukturyzacyjnej z kluczowym klientem Grupy Boryszew Automotive Plastics, o której Emitent informował w raporcie bieżącym nr 4/2024 z dnia 14 marca 2024 roku.

Zarząd Emitenta wyjaśnia również, że na dzień sporządzenia niniejszego raportu bieżącego roczne sprawozdania finansowe Grupy Kapitałowej Boryszew za 2023 rok pozostają w toku wykonywania czynności rewizji finansowej ze strony audytora.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz