BUDIMEX SA (65/2016) Podpisanie umowy na budowę nowej elektrociepłowni w Wilnie - Lot1

29.09.2016, 13:56aktualizacja: 29.09.2016, 13:56

Raport bieżący 65/2016

bx/65/2016

Zarząd Budimeksu SA zawiadamia o podpisaniu w dniu 29 września 2016 r. umowy warunkowej na budowę nowej elektrociepłowni w Wilnie - Lot 1, którą na zlecenie JSC "Vilniaus kogeneracinė jėgainė" zrealizuje konsorcjum w składzie: Budimex SA (partner konsorcjum z udziałem 48,46%), Steinmüller Babcock Environment GmbH (lider konsorcjum z udziałem 39,26%) i UAB Kauno dujotiekio statyba (partner konsorcjum z udziałem 12,28%). Spółka informowała o wyborze przez Zamawiającego oferty konsorcjum jako najkorzystniejszej w skorygowanym raporcie bieżącym nr 48/2016 z dnia 12 lipca 2016 roku.

Wartość netto kontraktu wynosi: 178 290 983 EUR.

Zakres prac powierzony konsorcjum obejmuje budowę nowej elektrociepłowni, w skład której wchodzi: kocioł rusztowy przystosowany do spalania paliwa alternatywnego (RDF, odpady komunalne, biomasa) o wydajności 31,5 ton/h (70 MWth) wraz z instalacją oczyszczania spalin i systemami pomocniczymi oraz maszynownia dla turbin parowych o mocy 20 MWe (część spalania odpadów) i 70 MWe (dla części spalania biomasy) wraz z wyprowadzeniem mocy oraz systemem odprowadzenia ciepła sieciowego dla miasta Wilno.

Umowa ma charakter warunkowy. Polecenie Rozpoczęcia Prac nie zostanie wydane, jeżeli Zamawiający w ciągu 9 miesięcy od podpisania umowy nie uzyska środków finansowych na realizację kontraktu.

Termin rozpoczęcia robót: po wydaniu przez Zamawiającego Polecenia Rozpoczęcia Prac (max. 9 miesięcy od dnia podpisania kontraktu).

Termin zakończenia robót: 32 miesiące od wydania Polecenia Rozpoczęcia Prac.

Okres gwarancji:

24 miesiące - podstawowy okres gwarancji jakości i rękojmi,

60 miesięcy - wydłużony okres gwarancji jakości,

10 lat - gwarancja jakości na wady ukryte,

20 lat - gwarancja jakości na celowo ukryte wady

Warunki finansowe:

zaliczka: 10% wartości netto kontraktu.

Warunki płatności:

- 30 dni od otrzymania faktury przez Zamawiającego - dla zaliczki,

- 28 dni od otrzymania faktury przez Zamawiającego - dla Przejściowego Świadectwa Płatności,

- 56 dni od otrzymania faktury przez Zamawiającego - dla Ostatecznego Świadectwa Płatności.

Gwarancja bankowa dobrego wykonania: 10% wartości kontraktu netto.

Maksymalna wysokość kar umownych płaconych przez wykonawcę:

- 15% wartości kontraktu netto.

Zamawiający ma prawo dochodzenia roszczeń odszkodowawczych przekraczających wysokość zastrzeżonych kar umownych. Całkowita odpowiedzialność wykonawcy wobec Zamawiającego ograniczona jest do 20% wartości kontraktu netto.

Kontrakt zawarty jest pod prawem litewskim.

Wartość umowy zawartej z JSC "Vilniaus kogeneracinė jėgainė" przekracza próg 102 680 tys. zł.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz