CATL wprowadza do sprzedaży Shenxing PLUS, akumulator gwarantujący 1000-kilometrowy zasięg i superszybkie ładowanie 4C

29.04.2024, 08:42aktualizacja: 29.04.2024, 08:46

PR Newswire/ Contemporary Amperex Technology Co., Limited (CATL)

PEKIN, 26 kwietnia 2024 r. /PRNewswire/ -- Z okazji targów Auto China 2024 spółka CATL (SZ.300750) zaprezentowała Shenxing PLUS - pierwszy na świecie akumulator LFP umożliwiający osiągnięcie zasięgu powyżej 1000 kilometrów dzięki superszybkiemu ładowaniu 4C. W ciągu ośmiu miesięcy od premiery tego wyjątkowego urządzenia, w sierpniu 2023 r. firma CATL po raz kolejny przesunęła granice technologii akumulatorów LFP, wyznaczając dla całej branży erę bardzo szybkiego zasilania energią.

Wyjątkowo daleki zasięg 1000 km to gwarancja beztroskiej podróży

Akumulator Shenxing PLUS zapewnia niezwykle daleki zasięg jazdy powyżej 1000 kilometrów, co przekłada się na podróż z Pekinu do Nanjing bez konieczności ładowania po drodze. Pozwala to użytkownikom nowoczesnych pojazdów energetycznych nie tylko zaspokajać potrzeby związane z dojazdami do pracy w obszarach miejskich, ale także realizować dalekie podróże między regionami.

Uzyskanie 1000-kilometrowego zasięgu przy zasilaniu wyłącznie energią elektryczną jest możliwe dzięki nieustannym odkryciom technologicznym. Katoda Shenxing PLUS została wykonana przy użyciu technologii gradacji granulatu, która umieszcza każdą nanometrową cząsteczkę w optymalnej pozycji, aby osiągnąć ultrawysoką gęstość zwarcia. Opatentowany autorski materiał 3D w kształcie plastra miodu jest dodawany do anody, zwiększając gęstość energii, jednocześnie skutecznie kontrolując rozszerzanie się objętości podczas cykli ładowania i rozładowywania. Stanowiąca nowość w branży jednoczęściowa obudowa optymalizuje wykorzystanie przestrzeni wewnętrznej, umożliwiając ogniwom Shenxing PLUS osiągnięcie niespotykanego dotąd poziomu gęstości energii.

Na poziomie całego układu akumulator Shenxing PLUS charakteryzuje się topologiczną strukturą zoptymalizowaną w oparciu o bezmodułową technologię CTP 3.0, zwiększającą wydajność procesu magazynowania o 7%. Dzięki przełomowym materiałom i strukturze gęstość energii systemu akumulatorów Shenxing po raz pierwszy przekroczyła próg 200 Wh/kg, osiągając 205 Wh/kg, dzięki czemu zasięg ponad 1000 kilometrów stał się rzeczywistością.

Funkcja szybszego zasilania gwarantuje zasięg 600 km na 10-minutowym ładowaniu

Niezależnie od tego, że model ten oferuje znaczny zasięg, Shenxing PLUS cechuje się również szybkim ładowaniem. Urządzenie może zagwarantować zasięg 600 km w zaledwie 10 minut ładowania, znacznie przewyższając zwykłe akumulatory dostępne na rynku i osiągając prawdziwą superszybką prędkość zasilania wynoszącą jeden kilometr na sekundę.

Technologia Shenxing PLUS pozwala osiągnąć skokową poprawę szybkości ładowania poprzez zastosowanie m.in. szybkiej litowo-jonowej powłoki przewodzącej, dodanie elementów z metali przejściowych oraz nowej nanometrowej hermetyzacji, zapewniając płynniejszą i efektywniejszą transmisję energii pomiędzy materiałami katody i anody. Firma CATL rozszerzyła obszar nadprądowy i pojemność zacisków w systemie akumulatorów, aby umożliwić szybkie odprowadzanie ciepła podczas ładowania prądem o wysokim natężeniu. Jeśli chodzi o podstawowe algorytmy BMS, nowo opracowany model polaryzacji AI może przewidywać i kontrolować prąd ładowania w czasie rzeczywistym, umożliwiając szybsze i inteligentniejsze uzupełnianie energii.

Niezwykle szybkie ładowanie akumulatorów + sieć + dostępność usług tworzą ekosystem o zamkniętej pętli

Uzupełnieniem nowych, wyjątkowych akumulatorów jest zainicjowana przez CATL budowa Superszybkiej sieci ładowania Shenxing, której celem jest stworzenie największej platformy usług wyjątkowo szybkiego zasilania w Chinach. Spółka CATL współpracuje z największymi w branży operatorami, takimi jak Star Charge, YKC i Shudao New Energy, aby zapewnić jak najwygodniejszą i najbardziej opłacalną mobilność dla kolejnych właścicieli samochodów wyposażonych w akumulatory Shenxing Superfast Charging.

CATL planuje również uruchomić pierwszy na rynku klub właścicieli superszybko ładujących się pojazdów Shenxing, obejmujący ponad 600 punktów serwisowych w 271 miastach na poziomie prefektur w 31 regionach na poziomie prowincji. Zapewni on posiadaczom pojazdów Shenxing pomoc drogową, przeglądy i konserwację akumulatorów oraz inne usługi.

Kontynuując swoją ekspansję naukową i dążąc do zapewnienia możliwie najpełniejszego komfortu życia, firma CATL wkracza w erę superszybkiego ładowania nowych pojazdów napędzanych elektrycznością, oferując zamknięty ekosystem superładowania poprzez integrację akumulatora, sieci, platformy i usług superszybkiego zasilania.

Zdjęcia - https://mma.prnewswire.com/media/2397482/1.jpg

Zdjęcia - https://mma.prnewswire.com/media/2397483/2________PLUS.jpg

Zdjęcia - https://mma.prnewswire.com/media/2397484/3_____________CTO_______PLUS.jpg

Zdjęcia - https://mma.prnewswire.com/media/2397485/4.jpg