COGNOR HOLDING SA (53/2018) Rejestracja połączenia spółek zależnych

21.12.2018, 19:24aktualizacja: 21.12.2018, 19:24

Raport bieżący 53/2018

COGNOR HOLDING SA w Poraju [Emitent] informuje, iż 21 grudnia 2018 roku Sąd Rejonowy w Częstochowie [Sąd] dokonał rejestracji połączenia spółek zależnych Emitenta tj. COGNOR SA (Spółka Przejmująca) z Przedsiębiorstwem Transportu Samochodowego SA w Krakowie (Spółka Przejmowana, PTS) oraz z Odlewnią Metali Szopienice Spółka z o.o. (Spółka Przejmowana, OMS).

Połączenie odbywa się poprzez przeniesienie całego majątku Spółek Przejmowanych na Spółkę Przejmującą.

W Spółce Przejmującej Emitent posiada 114 005 500 szt. akcji co stanowi 94,38 % w kapitale zakładowym i upoważnia do wykonywania 114 005 500 głosów co stanowi 94,38 % głosów na walnym zgromadzeniu Spółki Przejmującej.

Przeprowadzone połączenie jest następstwem realizowanego procesu konsolidacji Grupy Kapitałowej Cognor. Zgodnie z zamierzeniami w miejsce szeregu spółek na bazie spółki Cognor SA (dawniej Huta Stali Jakościowych SA) powstał w wyniku konsolidacji jeden, wielooddziałowy podmiot.

Utworzenie jednego podmiotu umożliwia maksymalne wykorzystanie potencjału gospodarczego poszczególnych firm i stworzenie efektywnego centrum zarządzania a także pozwoli na ograniczenie kosztów funkcjonowania.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz