Czysta energia z farm wiatrowych Polenergii popłynie do klientów Orange Energia

06.02.2024, 10:48aktualizacja: 06.02.2024, 10:56

Polenergia (1)
Polenergia podpisała umowę z Orange Energia. Kontrakt z największą polską prywatną grupą energetyczną zapewni klientom spółki możliwość zakupu energii z odnawialnych źródeł. Umowa z Polenergią obejmuje stałe dostawy energii na lata 2024 i 2025. Odbiorcami usługi będą zarówno indywidualni, jak i biznesowi klienci Orange Energia.

Czysta energia, która trafi do klientów Orange Energia, zostanie wyprodukowana na Farmie Wiatrowej Puck i Farmie Wiatrowej Krzęcin, które należą do Grupy Polenergia. FW Puck składa się z 11 turbin wiatrowych o łącznej mocy 22 MW. FW Krzęcin to 4 turbiny o łącznej mocy 6 MW. Umowę z Orange Energia podpisała spółka Polenergia Obrót.

„Orange Energia to część globalnej Grupy Orange. Cieszymy się z perspektywy stałej współpracy Polenergii z tak uznaną marką. Orange Polska oferuje klientom możliwość skorzystania z energii odnawialnej. Klienci, którzy decydują się na taką usługę, wspierają transformację energetyczną naszego kraju. Kontrakt, który podpisaliśmy z Orange Energia, wpisuje się w strategię komercjalizacji energii wyprodukowanej przez naszą Grupę” - mówi Marek Musiał, prezes zarządu Polenergii Obrót.

Orange Energia to spółka z Grupy Orange, która jest sprzedawcą zielonej energii i rozwiązań OZE, w tym fotowoltaiki i pomp ciepła. W ramach swojej strategii spółka minimalizuje negatywny wpływ na klimat i wspiera rozwiązania mniej obciążające środowisko.

Grupa Orange optymalizuje zużycie energii i przechodzi na odnawialne źródła już od kilku lat, zgodnie z realizowaną strategią „Grow”. W 2025 roku Orange Polska w swojej strukturze energetycznej będzie posiadał co najmniej 60% energii odnawialnej.

„Umowa z Polenergią jest kolejnym krokiem w realizacji strategii Orange Energia, która zakłada dostarczanie klientom wyłącznie zielonych ofert, wykorzystujących energię pochodzącą w 100% ze źródeł odnawialnych. Dzięki temu, nie tylko mamy swój udział w redukcji śladu węglowego jako firma, ale również aktywnie wspieramy klientów w działaniach na rzecz środowiska. Dodatkowo, sprzedając oferty tworzone w oparciu o zieloną energię, pomagamy klientom biznesowym w spełnianiu kryteriów z obszarów ESG, będących częścią unijnej i krajowej legislacji” - mówi Bartosz Gott, prezes Orange Energia.

Orange Energia, między innymi dzięki współpracy z Polenergią Obrót, może dostarczać klientom coraz większą ilość energii pochodzącej z odnawialnych źródeł.

Polenergia to największa polska prywatna grupa energetyczna. Składa się z pionowo zintegrowanych spółek działających w obszarze wytwarzania energii z odnawialnych i niskoemisyjnych źródeł oraz sprzedaży energii elektrycznej dla klientów biznesowych i detalicznych. Polenergia jest pierwszym polskim przedsiębiorstwem, które podporządkowało swoją wizję rozwoju budowie zeroemisyjnej gospodarki. Strategicznym projektem realizowanym przez Grupę przy współpracy z Equinor jest budowa farm wiatrowych na Morzu Bałtyckim o łącznej mocy 3000 MW. W 2018 roku gazeta Giełdy i Inwestorów „Parkiet” uhonorowała Polenergię nagrodą „Byka i Niedźwiedzia” dla najlepszej spółki z indeksu sWIG80.

Więcej na www.polenergia.pl.

Źródło informacji: Polenergia