DaVita dokonuje nabycia ośrodka Centrum Dializa II

02.06.2017, 11:26aktualizacja: 02.06.2017, 11:26

DENVER, 1 czerwca 2017 r /PRNewswire/ - Firma DaVita Inc. (NYSE: DVA), wiodąca niezależna grupa medyczna i dostawca usług opieki nefrologicznej w USA i na całym świecie ogłosiła dzisiaj dokonanie nabycia polskiego ośrodka dializ Centrum Dializa II.

"Nabycie ośrodka jest dowodem na ciągłe inwestycje grupy DaVita w zakresie realizacji usług wysokiej jakości skupiających się na pacjencie na rzecz jeszcze większej liczby chorych i ich rodzin w Polsce" - skomentował Bjorn Englund, prezes działu międzynarodowego w firmie DaVita w Europie i na Bliskim Wschodzie.

Grupa DaVita ma obecnie w posiadaniu 53 stacje w Polsce i zatrudnia 830 pracowników, którzy odpowiedzialni są za leczenie 2 370 pacjentów wymagających dializ.

"Z radością przyjmujemy nowych członków zespołu i pacjentów do rodziny DaVita w Polsce - skomentował Krzysztof Hurkacz, kierownik działalności firmy DaVita w Polsce. - DaVita dąży stworzenia szczególnego miejsca pracy i opieki. Pracujemy nad realizacją tej wizji wraz z rozwojem naszej działalności w kraju" - dodał.

Obecnie grupa DaVita świadczy usługi opieki nefrologicznej podtrzymującej życie na rzecz pacjentów w 12 krajach. Usługi obejmują mieszkańców obszarów miejskich oraz bardziej odległych terenów wiejskich, na których dostęp do opieki zdrowotnej może stanowić prawdziwe wyzwanie. Grupa DaVita zajmuje się także tworzeniem materiałów edukacyjnych, które umożliwiają pacjentom i opiekunom dostęp do obszerniejszych zasobów informacji i narzędzi potencjalnie spowalniających postępowanie choroby i ułatwiających życie z chorobami nerek.

Zgodnie z szacunkami 10% populacji na świecie cierpi na chroniczne choroby nerek jednak wielu chorych nie zdaje sobie z tego sprawy ponieważ objawy są często niezauważalne aż do wystąpienia pełnej niewydolności nerek. Więcej na temat chorób nerek lub międzynarodowej działalności grupy DaVita można dowiedzieć się na stronie DaVita.com/International.

DaVita Inc.

DaVita Inc., firma znajdująca się na liście Fortune 500®, jest spółką zarządzającą firmami DaVita Kidney Care i DaVita Medical Group. Firma DaVita Kidney Care jest wiodącym dostawcą usług opieki nefrologicznej w Stanach Zjednoczonych, świadcząc usługi dializ na rzecz pacjentów cierpiących na chroniczną niewydolność nerek oraz w końcowych stadiach chorób nefrologicznych. Na dzień 31 marca 2017 r. firma DaVita Kidney Care prowadziła zabiegi i świadczyła usługi administracyjne w 2 382 ambulatoryjnych stacjach dializ w Stanach Zjednoczonych, obsługując około 189 400 pacjentów. Firma prowadzi także 162 ambulatoryjne stacje dializ w 11 krajach poza Stanami Zjednoczonymi. Natomiast firma DaVita Medical Group zarządza grupami medycznymi i lekarskimi w stanach Kalifornia, Kolorado, Floryda, Newada, Nowy Meksyk, Pensylwania i Waszyngton, a jej celem jest świadczenie wysokiej jakości usług zdrowotnych z zachowaniem godności i pełni współczucia. Na dzień 31 grudnia 2016 r. członkowie zespołu DaVita Medical Group, lekarze zatrudnieni przez firmę oraz z nią współpracujący świadczyli usługi na rzecz około 1,7 miliona pacjentów. Więcej informacji można znaleźć na stronie DaVita.com/about.

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/508487/DaVita_2016_Logo.jpg

Źródło: DaVita Inc.