Debiutuje nowa gama Tipo

13.02.2019, 12:16aktualizacja: 13.02.2019, 12:16

Fiat Tipo Mirror (3)
Nadchodzi nowa gama Tipo sedan, hatchback i kombi w czterech wersjach wyposażenia: Street, Mirror, nowy S-Design i Sport, które będą w stanie sprostać potrzebom klientów w każdym wieku, o różnych gustach i wymaganiach w zakresie mobilności.

Przy okazji debiutuje nowa wersja S-Design i Sport. Ta ostatnia przygotowana we współpracy z marką Mopar, przeznaczona dla młodych i dynamicznych klientów poszukujących samochodu, który wyróżnia się charakterem i sportowym stylem. Dwie nowe wersje uzupełniają gamę, która obejmuje już wersje Mirror i Street. Pierwsza jest przeznaczona dla rodzin, dla których szczególnie ważna jest łączność ze światem, natomiast druga jest idealna dla młodych kierowców, ponieważ oferuje połączenie wyjątkowego stylu z przestronnością i wygodą, zapewniając również atrakcyjne wyposażenie w przystępnej cenie.

Gama Tipo jest liderem w swoim segmencie we Włoszech i znajduje się w pierwszej dziesiątce w siedmiu innych krajach europejskich: około 70% wszystkich samochodów Tipo jest sprzedawanych poza granicami Włoch. Tipo to model światowy, który reprezentuje najważniejsze koncepcje charakterystyczne dla marki Fiat: funkcjonalność, prostotę i styl. W 2017 roku samochód z seryjnej produkcji odbył „podróż dookoła świata", w 133 dni przebył 41 000 km w 400 godzin, bez konieczności specjalnych napraw, przemierzając 22 kraje i 122 miasta i zawsze wzbudzając ciekawość i uznanie publiczności.

Tipo S-Design i Tipo Sport: łączą wyróżniający się charakter i sportowy styl

Powstały na bazie nowej wersji S-Design, Fiat Tipo Sport wyróżnia się sportowym charakterem. Liczne specjalne i ekskluzywne elementy designu podkreślą jego dynamiczny styl. Wersja Sport jest dostępna wyłącznie w nadwoziu hatchback, zmieniając S-Design w nową, topową wersję w gamie, rozpoznawalną natychmiast dzięki nowym sportowym zderzakom przednim i tylnym, zewnętrznym bocznym spoilerom oraz nowym oprawom świateł przeciwmgielnych. Dyfuzor tylny oraz spojler na dachu dodatkowo przywodzą na myśl świat sportu i uzupełniają dynamiczny wygląd tej nowej wersji.

Nowa odsłona wersji S-Design, dzięki odnowionej stylistyce zarówno w zakresie nadwozia, jak i wnętrza, ma teraz jeszcze silniejszy charakter. Do najważniejszych nowości należy z pewnością nowy, robiący wrażenie czerwony kolor nadwozia (Rosso Passione) połączony z kontrastującym czarnym dachem (opcja na zamówienie), uzupełniający aktualne kolory, do których należą szary Grigio Metropoli, czarny Nero Cinema, biały Bianco Gelato i szary Grigio Colosseo.

Sportowy wygląd nadwozia jest podkreślony przez szeroki grill z czarnym błyszczącym wykończeniem rozszerzający się poziomo i przebiegający przez cały przód, nadając większej wyrazistości reflektorom przednim, które opcjonalnie mogą być wyposażone w technologię Bi-Xenon, zapewniającą doświetlenie lepsze o 30% w stosunku do standardowej wersji. Czarne błyszczące elementy kolorystyczne pojawiają się na dynamicznych wlotach powietrza i obudowie lusterek bocznych. Niezwykłą dynamikę nadają nowe 18" obręcze kół ze stopów lekkich z diamentowym wykończeniem; wyposażenie uzupełniają tylne szyby przyciemniane.

Wnętrze ma bardziej sportowy charakter, dzięki ekskluzywnym akcentom Total Black, które doskonale pasują do foteli pokrytych materiałowo-skórzaną tapicerką w eleganckim wykończeniu oraz kierownicy i gałki dźwigni zmiany biegów obszyte skórą ekologiczną.

Oprócz nowości estetycznych, nowe wersje Tipo Sport i S-Design zostały odświeżone również, jeśli chodzi o gamę silników, która została poszerzona o silnik benzynowy 1.4 o mocy 95 KM i silnik 1.3 Multijet o mocy 95 KM, które dołączają do aktualnych jednostek napędowych 1.4 T-Jet o mocy 120 KM i 1.6 Multijet o mocy 120 KM, ta ostatnia współpracuje z automatyczną skrzynią biegów DCT. Obie wersje mają w standardzie system UconnectTM 7” HD LIVE z dotykowym wyświetlaczem z integracją systemu Apple CarPlay lub Android AutoTM.

Android Auto, Google Play i Google Maps to zastrzeżone znaki towarowe Google Inc.

Apple CarPlay to zastrzeżony znak towarowy Apple Inc.

Fiat Tipo Street i Tipo Mirror: styl i technologia za przystępną cenę

Tipo w wersji Street skierowany jest do młodszej grupy klientów, którzy poszukują w samochodzie dynamiki, stylu za przystępna cenę. W nowej wersji Street pojawiają się dodatkowo nowe, aluminiowe 16-calowe obręcze kół ze stopów lekkich w czarnym, błyszczącym kolorze, przyciemniane tylne szyby, ciemne, kontrastowe elementy wykończeniowe, jak: obudowy lusterek zewnętrznych, osłona chłodnicy oraz zewnętrzne i wewnętrzne klamki drzwi. Śmiałe „spojrzenie” reflektorów LED z funkcją świateł do jazdy dziennej DRL oraz specjalny znaczek podkreślają „uliczny" charakter tej wersji. Wszystkie elementy wchodzące w skład pakietu estetycznego pozwalają wydobyć zrównoważone kształty włoskiego designu, gwarantując wyrazisty charakter, styl i jednocześnie bezkompromisową funkcjonalność: w każdej swojej odsłonie Tipo jest przytulne i praktyczne, a w wersji Street jest teraz również dynamiczne. Atrakcyjny styl, przestronność i komfort kompaktowego sedana z najwyższego segmentu łączą się więc z przystępną i niewygórowaną ceną.

Wersja Mirror stanowi doskonałe połączenie technologii i stylu gamy Tipo, dzięki specjalnemu wyposażeniu i wyjątkowym zestawieniom kolorystycznym. W standardzie oferuje system UconnectTM 7" HD LIVE z wyświetlaczem dotykowym, który może zostać zintegrowany z system Apple CarPlay lub AndroidTM. Tipo Mirror debiutuje również w nowym, niepowtarzalnym niebieskim kolorze Venezia, który dostępny jest opcjonalnie i wyróżnia się wyszukanymi chromowanymi detalami, jak: klamki zewnętrzne drzwi, obramowania okien, dolny profil osłony chłodnicy, ramki świateł przeciwmgielnych oraz obudowy lusterek. Całości stylowego sznytu dodaje specjalny znaczek „Mirror" na słupku oraz diamentowane, 16-calowe obręcze z metali lekkich.

Nowa kampania komunikacyjna

Z okazji wprowadzenia na rynek nowej gamy Tipo, marka Fiat stworzyła kampanię komunikacji, emitowaną w TV i radio oraz publikowaną prasie, która krąży wokół koncepcji, że „nie zawsze za to, co najlepsze, trzeba dużo płacić". Na przykład, w przypadku luksusowego apartamentu w hotelu czy przelotu pierwszą klasą, są tacy, którzy płacą pełną cenę, a i tacy, którym udaje się to zdobyć to samo po obniżonej, atrakcyjnej cenie. Taka sama sytuacja ma miejsce w przypadku nowej gamy Fiata Tipo, która oferuje jeszcze więcej technologii w wersji Tipo Mirror, bardziej sportowy charakter w wersji Tipo Sport i jeszcze lepszy styl w wersji Tipo Street. „Bądźcie gotowi na coś więcej" sugeruje kampania, przedstawiająca sytuacje z realnego życia. W pierwszym przypadku, hotelowy pokój powiększa i robi się bardzo duży, natomiast w drugim, ciasny fotel w samolocie staje się szeroki i komfortowy. Wszystko to z korzyścią dla bohatera obserwowanego przez zdumione oczy tych, którzy nie mogli skorzystać z tego samego przywileju.

Kampania została stworzona przez agencję Leo Burnett, wyreżyserowana przez Federico Brugię i wyprodukowana przez dom mediowy Starcom.

Nowe wersje Fiata Tipo S-Design i Sport będą dostępne w Polsce od połowy marca 2019. Zamówienia na nową gamę Fiata Tipo obejmujące nowe wersje S-Design i Sport już od 20 lutego br. Zapraszamy do autoryzowanych Salonów Fiata!

Data publikacji 13.02.2019, 12:16
Źródło informacji FCA Polska