Deweloper-filantrop oferuje unikatowy system inwestowania w nieruchomości

14.12.2021, 12:24aktualizacja: 02.11.2022, 12:50

Grupa Arche (1)
System Arche pozwala inwestorom spędzić urlop w Polsce we własnym pokoju hotelowym i czerpać zyski z najmu nie tylko pokoju, ale też sal konferencyjnych czy restauracji. Wartością dodaną jest ratowanie polskich zabytków, wspieranie lokalnego biznesu i pomoc niepełnosprawnym, repatriantom oraz uchodźcom. „Pandemia nauczyła nas nowego podejścia do biznesu. Teraz ważne są sprawy społeczne i ludzie” – mówił Władysław Grochowski, prezes Grupy Arche.

Grupa Arche działa od 1991 roku. Deweloper zaczynał skromnie od jednego hotelu i domu handlowego w Siedlcach. Dzisiaj grupa posiada 16 hoteli na terenie całej Polski, dysponujących około 3400 pokojami i 27 restauracji. Wybudowała ponad 10 tys. mieszkań i zatrudnia 1000 osób.

„Stworzyliśmy nową sieć i nowe podejście do hotelarstwa. Mamy już ponad 600 inwestorów i bardzo szybko nam ich przybywa. Są jak rodzina - utożsamiają się z firmą i z naszymi wartościami” – powiedział 9 grudnia Władysław Grochowski, prezes Grupy Arche podczas gali Ogólnopolskiego Festiwalu Charytatywnego „To My” w Hotelu Arche Krakowska w Warszawie.

Deweloper zaangażowany jest w rewitalizację zabytkowych obiektów, w których powstały hotele: Zamek w Janowie Podlaskim, Pałac i Folwark w Łochowie, Hotel Tobaco w Łodzi, Koszary w Górze Kalwarii, Cukrownia w Żninie oraz Dwór Uphagena w Gdańsku. W budowie są kolejne projekty: Stary Klasztor we Wrocławiu i Fabryka Samolotów w Mielnie.

Inwestorów przyciąga gwarantujący comiesięczne zyski System Arche, który oferuje również perspektywę wzrostu wartości nieruchomości w dłuższym terminie. Minimalna stopa zwrotu wynosi nie mniej niż 5 proc. przez 10 lat. Naszym celem jest nie mniej niż 7-8% w skali roku.

„Inwestorzy kupują lokale, a od firmy dostają również zyski z wynajmu pozostałych powierzchni: sal konferencyjnych czy restauracji. To wszystko idzie do wspólnego worka” – wyjaśnił Władysław Grochowski.

System Arche nie wymaga od właściciela lokalu angażowania się w proces najmu. Arche S.A. zajmuje się pozyskiwaniem gości hotelowych, organizacją eventów w hotelach, utrzymaniem obiektu w idealnym stanie technicznym, rozliczaniem wygenerowanych zysków i wystawianiem faktur w imieniu klienta.

Do inwestowania zachęca również działalność dobroczynna Grupy Arche, przekazującej 1 proc. przychodów na Fundację Leny Grochowskiej, która została utworzona w 2014 r. z myślą o sprowadzaniu repatriantów do Polski.

„Sprowadziliśmy 28 rodzin z Kazachstanu, Uzbekistanu, Turkmenistanu i Ukrainy. A teraz angażujemy się również w pomoc uchodźcom. Jesteśmy w trakcie organizowania kompleksowej oferty, która pozwoli dwóm rodzinom uchodźców z Afganistanu, w sumie 17 osobom sprowadzonym z Kabulu w sierpniu 2021 r., znaleźć mieszkanie, pracę i odnaleźć się w nowej rzeczywistości” - zaznaczyła Aneta Żochowska, dyrektor Fundacji Leny Grochowskiej.

Fundacja Leny Grochowskiej wspiera również osoby z niepełnosprawnością intelektualną. Celem organizowanego przez Fundację Ogólnopolskiego Festiwalu Charytatywnego, który odbywa się w przestrzeniach hoteli Arche, jest budowa Eko Farmy, znajdującej się w niewielkiej miejscowości 15 km od Siedlec. Znajdą się tam mieszkania chronione i miejsca pracy dla osób z niepełnosprawnością intelektualną. Rozpoczęcie budowy, której szacunkowy koszt wynosi 3 mln zł, planowane jest w przyszłym roku.

„Pandemia dała nam do myślenia, nauczyła nowego podejścia do biznesu. Teraz ważne są sprawy społeczne i ludzie. Zauważyliśmy, że gdzieś obok żyją osoby z niepełnosprawnością. Sam uczę się od pracowników naszej fundacji, otwieram się i to jest budujące” – podkreślił Władysław Grochowski.

Event uświetnił koncert Stanisława Soyki - charyzmatycznego muzyka, wokalisty i kompozytora. Odbyła się również aukcja obrazów i przedmiotów wytworzonych przez pracowników fundacji (ceramika, ozdoby, wyroby cukiernicze), która wniosła 72 tys. zł na potrzeby budowy Eko Farmy. Uzyskano również prawie 9 tys. zł wsparcia w postaci sprzedaży cegiełek.

Najwyżej zlicytowane obrazy (14 tys. zł każdy) to: „Nocne Miasto” Marioli Janik oraz praca zbiorowa studentów Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku: Denisa i Mileny Chyżawskich oraz Katarzyny Orlińskiej, namalowana podczas pleneru integracyjnego w Dworze Uphagena w Gdańsku, zorganizowanego w listopadzie 2021 r. przez Fundację Leny Grochowskiej.

Źródło informacji: Grupa Arche

embeduj wideo