DGA SA (33/2016) Podpisanie umowy znaczącej na realizację projektu pt. "Ja też mogę być przedsiębiorcą"

22.09.2016, 15:09aktualizacja: 22.09.2016, 15:09

Raport bieżący 33/2016

W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 28/2016 z dnia 16 sierpnia 2016 r. Zarząd DGA S.A. informuje, że w dniu 22 września 2016 r. podpisana została umowa z Województwem Dolnośląskim reprezentowanym przez Zarząd Województwa Dolnośląskiego o dofinansowanie projektu pt. "Ja też mogę być przedsiębiorcą".

Łączna wartość umowy (wydatków kwalifikowalnych) opiewa na kwotę 4.308.477,43 zł, w tym wartość dofinansowania w kwocie 4.179.010,23 zł i wkład własny w kwocie 129.467,20. zł.

Umowa będzie realizowana na terenie województwa dolnośląskiego (10 powiatów charakteryzujących się jednym z najwyższych wskaźników bezrobocia) do 30 września 2018 r. Partnerem w projekcie jest Sudecki Instytut Rozwoju Regionalnego, który zgodnie z umową partnerską podpisaną z DGA S.A. na realizację zadań otrzyma kwotę dofinansowania w wysokości nie większej niż 2.282.156,42 zł.

Celem ogólnym projektu jest podniesienie szans na zatrudnienie oraz zmniejszenie poziomu bezrobocia wśród osób po 30 roku życia, które znajdują się w szczególnej sytuacji na rynku pracy (tj., kobiety, osoby niepełnosprawne, osoby długotrwale bezrobotne, osoby o niskich kwalifikacjach oraz osoby po 50 roku życia). Kompleksowe wsparcie w ramach projektu obejmie doradztwo zawodowe, diagnozę kompetencji w zakresie prowadzenia działalności gospodarczej, szkolenia ABC przedsiębiorczości, bezzwrotne wsparcie finansowe w formie dotacji, wsparcie pomostowe: finansowe i doradczo-szkoleniowe.

W efekcie działań projektu do końca września 2018 r. ma powstać 65 nowych mikroprzedsiębiorstw.

Zabezpieczenie prawidłowej realizacji umowy stanowi weksel własny in blanco wraz z wypełnioną deklaracją wekslową. Umowa nie zawiera zapisów odnośnie kar umownych. W umowie zawarto natomiast standardowe zapisy w tego typu umowach mówiące, że w przypadku wykorzystania dofinansowania niezgodnie z przeznaczeniem, wykorzystanie dofinansowania z naruszeniem odpowiednich procedur, pobranych nienależnie lub w nadmiernej wysokości, Instytucja Zarządzająca może wezwać DGA S.A. do zwrotu całości lub części dofinansowania wraz z odsetkami w wysokości określonej jak dla zaległości podatkowych.

Pozostałe zapisy umowy są standardowe i nie odbiegają od warunków powszechnie stosowanych dla tego rodzaju umów.

Umowa dla DGA S.A. jest istotna ze względu na jej wartość.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz