Dział Magazynowania Energii SolarEdge Technologies i Pacific Energy wykorzystują technologie akumulatorowe do dekarbonizacji australijskich kopalni i miast górniczych

15.10.2024, 09:02aktualizacja: 15.10.2024, 09:05

- Dostarczono bateryjny system magazynowania energii (BESS) o pojemności 55 MWh, a w planach jest dostarczenie na krajowy rynek kolejnego systemu o pojemności 66 MWh.

- Inwestycje BESS realizowane są na obszarze Australii Zachodniej od Esperance na południowym zachodzie do Pilbary na północnym zachodzie.

- Jest to największa liczba inwestycji BESS wdrożonych w Australii.

PANGYO, Korea Południowa, 15 października 2024 r. /PRNewswire/ -- Dział Magazynowania Energii SolarEdge Technologies Energy Storage Division i spółka Pacific Energy podjęły współpracę ukierunkowaną na dekarbonizację australijskiego przemysłu wydobywczego i sektora użyteczności publicznej, poprzez dostarczenie zaawansowanych wielkoskalowych bateryjnych systemów magazynowania energii (BESS - Battery Energy Storage System) klientom na obszarze Australii. Te dwa przedsiębiorstwa dostarczyły systemy BESS o pojemności 55 MWh i ogłosiły plany dostawy kolejnych systemów o pojemności 66 MWh, które trafią na rynek krajowy w okresie nadchodzących dwóch lat.

Współpraca pomiędzy spółkami Pacific Energy i SolarEdge rozpoczęła się w 2019 roku hybrydowym systemem zasilania marki Pacific Energy, do którego firma SolarEdge dostarczyła szafy na akumulatory do systemu BESS o pojemności 1,3 MWh, zbudowanego w ramach tej inwestycji realizowanej w Esperance. Łącząc w sobie energię wiatrową, słoneczną i zasilanie gazowe, system w Esperance wymagał złożonej technologii stabilizacji sieci, znanej pod nazwą generatora wirtualnego, która umożliwia znaczne zwiększenie udziału odnawialnych źródeł energii przy jednoczesnym zapewnieniu stabilności zasilania miasta.

Od tamtej chwili, w ramach partnerstwa dostarczono kilka czołowych w branży systemów BESS górnikom i podmiotom użyteczności publicznej, w tym system BESS 24W/19MWh na potrzeby projektu Pilbara Energy Connect realizowanego przez spółkę Fortescue. System obsługuje dwie lokalizacje firmy Fortescue w Pilbarze, przy czym w punkcie dostawy był jednym z największych na świecie systemów BESS połączonych z siecią i opracowanych na potrzeby obiektów górniczych.

Głównym zadaniem bateryjnego systemu magazynowania energii jest zapewnienie stabilności sieci i wsparcia, co odbywa się poprzez dostarczenie wirtualnej rezerwy ukrytej, która znacznie ogranicza zużycie paliw kopalnych i dzięki stabilizującemu uwalnianiu mocy w odstępie zaledwie milisekund od wykrycia awarii sieci. Jest to możliwe dzięki technologii akumulatorów SolarEdge.

Partnerstwo jest połączeniem zalet zaawansowanej technologii akumulatorów litowo-jonowych marki SolarEdge, która obejmuje wysokie parametry mocy, wysoką wydajność ładowania/rozładowania i długi cykl życia oraz zintegrowanego pionowo modelu dostaw energii opracowanego przez Pacific Energy, który oferuje klientom niezrównane doświadczenia, począwszy od negocjacji z dostawcą, projektu systemu, produkcji i montażu, po eksploatację i konserwację w całym cyklu życia danego systemu.

Bezprecedensowe zapotrzebowanie na integrację odnawialnych źródeł energii sprawia, że projektowanie systemów zasilania jest bardziej złożone niż kiedykolwiek wcześniej, a dostosowane do indywidualnych potrzeb rozwiązania akumulatorowe stają się kluczowe dla niezawodności dostaw energii.

Craig Blizard, dyrektor ds. technologii w Pacific Energy, powiedział: „Współpracujemy z SolarEdge ponieważ dostarczają produkt najwyższej jakości i ponieważ rozumieją, że każdy akumulator, który trafia do naszych klientów musi być inny. Tak bliska współpraca z dostawcą oryginalnego sprzętu tego kalibru oznacza, że możemy zmaksymalizować potencjał techniczny technologii akumulatorowych, aby dostarczyć wyrafinowane i dostosowane do danych potrzeb systemy, które przyczyniają się do dekarbonizacji działalności naszych klientów, zarówno poprzez zapewnienie wirtualnej rezerwy ukrytej i możliwości przełączenia źródła zasilania, jak i poprzez wychwytywanie prądów zwarcia i stabilizację systemów opartych na odnawialnych źródłach energii. Udoskonaliliśmy nasze możliwości do punktu, w którym możemy bez wahania rozpocząć ekspansję na rynek wybrzeża wschodniego i zastosować nasz czołowy system BESS jako rozwiązanie problemu zmian częstotliwości i awarii sieci na Krajowym Rynku Energii Elektrycznej”.

Partnerstwo z tym czołowym dostawcą oryginalnego sprzętu (OEM) i jednym z najlepszych niezależnych dostawców energii w Australii przekłada się na możliwość ścisłej współpracy z klientami, ukierunkowanej na zrozumienie ich kluczowych potrzeb i następnie zaprojektowanie rozwiązań, które sprostają ich obciążeniu i ograniczą ryzyko operacyjne.

„Niezaprzeczalne osiągnięcia firmy Pacific Energy w zakresie transformacji australijskiego rynku energetycznego świadczą o ich głębokim zrozumieniu potrzeb klientów i doskonałości operacyjnej” - powiedział Ofer Bokobza, dyrektor SolarEdge Energy Storage Division. „SolarEdge z radością współpracuje z czołowymi integratorami systemu, którzy pomagają nam projektować i budować właściwe produkty dopasowane do odpowiednich profili realizowanej misji i wspierają nas w doskonaleniu technologii, która sprosta przyszłym potrzebom rynku”.

SolarEdge

SolarEdge to globalny lider sektora inteligentnych rozwiązań energetycznych. Poprzez wykorzystanie światowej klasy możliwości inżynieryjnych i koncentrowanie się na innowacjach, SolarEdge tworzy inteligentne rozwiązania energetyczne, które zasilają nasze życie i napędzają przyszłe postępy. Firma SolarEdge opracowała inteligentny falownik, który zmienił metodę generowania energii i zarządzania energią w systemach fotowoltaicznych. Zoptymalizowany pod kątem prądu stałego falownik SolarEdge zaprojektowano w celu maksymalizacji poziomu generowanej energii przy jednoczesnym obniżeniu kosztów energii wytworzonej przez system fotowoltaiczny. Nieustannie udoskonalając inteligentne rozwiązania energetyczne, SolarEdge kieruje swoją ofertę do przedstawicieli wielu segmentów rynku energetycznego, dzięki swoim rozwiązaniom fotowoltaicznym, magazynom energii, rozwiązaniom ładowania, akumulatorom i usługom sieciowym. Więcej informacji na stronie: solaredge.com/.

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/2527503/SEDG_Energy_Storage_RGB_positive_logo_Logo.jpg

Źródło: SolarEdge

Źródło informacji: PR Newswire