EcoFlow wprowadza na rynek generator zasilania awaryjnego DELTA Max zaspokajający dwudniowe zapotrzebowanie na energię przeciętnego gospodarstwa domowego

27.09.2021, 08:06aktualizacja: 27.09.2021, 08:13

EcoFlow
Na rynki światowe wchodzi najnowszy generator akumulatorowy EcoFlow z serii DELTA o mocy podstawowej 2016 Wh z możliwością jej rozszerzenia do 6048 Wh.

PARDUBICE, Czechy, 27 września 2021 r. /PRNewswire/ -- EcoFlow, spółka oferująca szeroką gamę przenośnych oraz opartych na energii odnawialnej urządzeń zasilających, ogłosiła dziś wprowadzenie na rynek europejski generatora akumulatorowego EcoFlow DELTA Max. Dzięki podłączeniu go do dwóch akumulatorów Smart Extra Batteries, moc podstawową generatora DELTA Max wynoszącą 2016 Wh można rozszerzyć do 6048 Wh – wystarczających do zaspokojenia dwudniowego zapotrzebowania na energię przeciętnego gospodarstwa domowego w przypadku przerw w dostawie energii.

W procesie unowocześniania dostępnej dziś linii produktowej, EcoFlow dostrzegła wśród klientów poszukujących niezawodnego urządzenia zasilającego, z którego można byłoby skorzystać podczas przerw w dostawie energii, zapotrzebowanie na generator o wyższej mocy. EcoFlow po raz pierwszy wprowadziła na rynek generator akumulatorowy EcoFlow Delta on Kickstarter w 2019 r., który ze względu na krótki czas ładowania i dużą moc, szybko stał się najchętniej kupowanym produktem tego typu. Dwa lata później spółka wprowadziła na rynek kolejnej dwa, nowoczesne urządzenia uzupełniające serię EcoFlow DELTA – EcoFlow DELTA Max oraz bardziej wydajną jednostkę DELTA Pro o mocy 3,6 kWh dla klientów poszukujących urządzenia zdolnego do zaspokojenia wyższego zapotrzebowania na energię.

„Odnotowaliśmy, że oferowana przez nas seria EcoFlow DELTA cieszy się dużym zainteresowaniem. Badanie potrzeb naszych klientów pozwoliło nam zauważyć również popyt na urządzenia o wyższej mocy - zaznacza Thomas Chan, dyrektor Działu Badań i Rozwoju w spółce EcoFlow. - Generator EcoFlow DELTA Max to nowy wymiar niezawodności. Jest w stanie zaspokoić zapotrzebowanie na energię wszystkich urządzeń domowych, a co za tym idzie- zminimalizować szkodliwe skutki przerw w dostawie energii".

Duża moc i konstrukcja umożliwiająca rozbudowę

Moc generatora EcoFlow DELTA Max wynosi 2016 Wh, a więc jest wystarczającą, aby zaspokoić dwunastogodzinne zapotrzebowanie na energię przeciętnego gospodarstwa domowego (umożliwia zasilenie czterech źródeł światła, wentylatora, rutera, laptopa, lodówki i ładowarek do smartfonów). Po podłączeniu go do dwóch akumulatorów DELTA Max Smart Extra Batteries, moc generatora zwiększa się do 6048 Wh, co pozwala przeciętnemu gospodarstwu domowemu na komfortowe przetrwanie przerwy w dostawie energii trwającej nawet dwa dni.

Urządzenie zostało zaprojektowane z myślą o zaspokojeniu zapotrzebowania na energię nie tylko gospodarstw domowych, Na szczytowym poziomie mocy generator EcoFlow DELTA Max pozwala również na ponad siedmiogodzinne zasilanie wyposażenia samochodu kempingowego (przeciętny kamper zużywa 20 kWh energii elektrycznej dziennie).

Najwyższa w branży prędkość ładowania

Pomimo większej mocy w porównaniu do generatora EcoFlow DELTA (od 1260 Wh do 2016 Wh), pełne naładowanie generatora EcoFlow DELTA Max zajmuje dokładnie tyle samo czasu – mniej niż dwie godziny. Generator EcoFlow DELTA Max można ładować napięciem 2000 W przez standardowe gniazda elektryczne. Maksymalne napięcie ładowania ustalone na tym poziomie umożliwia naładowanie jednego generatora EcoFlow DELTA Max od 0% do 100% w zaledwie 1,6 godziny, tzn. dwukrotnie szybciej niż w przypadku podobnych urządzeń dostępnych na rynku. Przewidziano możliwość jednoczesnego ładowania generatora z dwóch źródeł – gniazda elektrycznego i dwóch paneli solarnych o mocy 400 W, co pozwala na uzyskanie maksymalnego napięcia ładowania o mocy 3000 W. Tryb jednoczesnego ładowania z dwóch źródeł wymaga podłączenia generatora DELTA Max i akumulatora zapasowego, a cykl pełnego ładowania w tym trybie trwa 2 godziny.

Zaspokaja zapotrzebowanie na energię 99% urządzeń gospodarstwa domowego

Na napięciu wyjściowym 2400 W generator EcoFlow DELTA Max może zasilać 99% urządzeń gospodarstwa domowego, takich jak czajniki elektryczne, klimatyzatory, grzejniki elektryczne, parownice i elektryczne suszarki do ubrań. Dzięki zastosowaniu technologii EcoFlow X-Boost, generator EcoFlow DELTA Max może również zasilać urządzenia pracujące na napięciu nie wyższym niż 3000 W, co zdecydowanie wyróżnia go na tle produktów konkurencyjnych o identycznej mocy.

Dodatkowe udogodnienia wprowadzone w generatorze EcoFlow DELTA Max to, między innymi, bardziej efektywne ładowanie z paneli solarnych, większe możliwości sterowania i monitorowania urządzenia z poziomu aplikacji EcoFlow App oraz ulepszona obudowa gwarantująca większą niezawodność i trwałość.

Seria EcoFlow DELTA

W pierwszych miesiącach tego roku firma EcoFlow wprowadziła na rynek system przenośnego zasilania DELTA Pro. Moc całego systemu po jednym naładowaniu zaspokaja podstawowe zapotrzebowanie na energię przeciętnego gospodarstwa domowego, w przypadku przerw w dostawie energii trwających nawet tydzień. Dzięki możliwości zwiększenia mocy do 25 kWh cały system można naładować w czasie krótszym niż dwie godziny i jest to pierwszy na rynku system akumulatorowy oferujący możliwość ładowania z różnych źródeł – sieci, ładowarki samochodów elektrycznych, paneli solarnych, źródeł energii wiatrowej i gazowej. W lipcu, w pierwszej fazie sprzedaży, obrót w niespełna dziesięć minut przekroczył 1 mln USD.

Po wprowadzeniu na rynek generatora EcoFlow DELTA Max, w czwartym kwartale 2021 r. EcoFlow planuje również wprowadzenie do sprzedaży generatora EcoFlow DELTA Max (1600) dla klientów wymagających mniejszego zapotrzebowania na energię elektryczną. Moc podstawowa generatora EcoFlow DELTA Max wynosi 1612 Wh, a po podłączeniu go do dwóch akumulatorów DELTA Max Smart Extra Batteries można ją zwiększyć do 5644 Wh.

W tym samym dniu zadebiutuje również innych produkt z serii DELTA, DELTA mini. Ważący zaledwie 10,7 kg i oferowany za cenę 1.099 EUR, DELTA mini jest najlżejszym i najdogodniejszym do przenoszenia modelem generatorów z serii EcoFlow DELTA.

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/1623795/1.jpg

Źródło: EcoFlow Inc.