ED INVEST SA (2/2022) ED invest S.A. wypłaci dywidendę

23.03.2022, 17:41aktualizacja: 23.03.2022, 17:42

Raport bieżący 2/2022

Zarząd spółki ED invest SA ("Spółka") informuje, że po analizie sytuacji finansowej Spółki, podjął decyzję w przedmiocie wystąpienia do Walnego Zgromadzenia z wnioskiem o dokonanie podziału zysku netto Spółki za rok obrotowy 2021 w kwocie 8.764.043,36 zł. (słownie: osiem milionów siedemset sześćdziesiąt cztery tysiące czterdzieści trzy złote trzydzieści sześć groszy), w następujący sposób:

1) część zysku w wysokości 70% (siedemdziesiąt procent) zysku netto, to jest kwotę 6.044.703,50 zł. (słownie: sześć milionów czterdzieści cztery tysiące siedemset trzy złote pięćdziesiąt groszy) - na dywidendę dla akcjonariuszy,

2) część zysku w wysokości 0,74% (siedemdziesiąt cztery setne procenta) zysku netto, to jest kwotę 65.000 zł. (słownie: sześćdziesiąt pięć tysięcy złotych) - na wypłatę wynagrodzenia członków Rady Nadzorczej Spółki, stosownie do art. 392 § 2 Kodeksu spółek handlowych,

3) pozostałą część zysku w wysokości 29,26% (dwadzieścia dziewięć całych i dwadzieścia sześć setnych procenta) zysku netto w kwocie 2.654.339,86 zł. (słownie: dwa miliony sześćset pięćdziesiąt cztery tysiące trzysta trzydzieści dziewięć złotych osiemdziesiąt sześć groszy) - na kapitał zapasowy.

Nadto, Zarząd Spółki wnioskuje, aby Walne Zgromadzenie przeznaczyło na wypłatę dywidendy dla akcjonariuszy kwotę 3.963.740,00 zł. (słownie: trzy miliony dziewięćset sześćdziesiąt trzy tysiące siedemset czterdzieści złotych) z kapitału zapasowego Spółki utworzonego z zysków z lat poprzednich.

Powyższy wniosek Zarząd Spółki przedstawił do zaopiniowania Radzie Nadzorczej, która na posiedzeniu w dniu 23 marca 2022 r. pozytywnie zaopiniowała wniosek Zarządu w tej sprawie i podjęła uchwałę o rekomendacji Walnemu Zgromadzeniu, aby wnioskowaną część jednostkowego zysku przeznaczyć, zgodnie z wnioskiem Zarządu, na wypłaty dywidendy i zasilenia kapitału zapasowego, powstrzymując się jednocześnie w wyrażeniu opinii co do części wniosku przewidującej wypłatę wynagrodzenia dla członków Rady Nadzorczej.

Zgodnie z powyższą rekomendacją część zysku przypadająca na dywidendę wyniesie łącznie 1,01 zł. na jedną akcję. Proponowana dywidenda, w przeliczeniu na 1 akcję jest wyższa od dywidendy wypłaconej za rok 2020. Jest to efekt konsekwentnie realizowanej polityki rozwoju działalności Spółki oraz jej mocnej i stabilnej sytuacji finansowej.

Ostateczne decyzje dotyczące przeznaczenia zysku za rok obrotowy 2021 i ustalenia dat dnia dywidendy i dnia jej wypłaty, podejmie Zwyczajne Walne Zgromadzenie Spółki.

Zgodnie z treścią raportu bieżącego numer 1/2022 raport roczny zostanie opublikowany w dniu 25 marca 2022 roku

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz