EDM Council ogłasza inauguracyjną grupę autoryzowanych partnerów ram standardów branżowych zarządzania danymi w chmurze: Cloud Data Management Capabilities (CDMC)

16.12.2021, 09:24aktualizacja: 16.12.2021, 09:30

NOWY JORK, 16 grudnia 2021 r. /PRNewswire/ -- EDM Council, międzynarodowe międzybranżowe stowarzyszenie na rzecz zarządzania danymi i analityki, uruchomiło Program Autoryzowanych Partnerów (CAP) w ramach Cloud Data Management Capabilities (CDMC). CAP jest programem wsparcia dla firm, które chcą wziąć udział w niezależnej ocenie lub certyfikacji ich możliwości w zakresie zarządzania danymi w chmurze. Specjaliści z firm partnerskich CAP uczestniczą w szkoleniach organizowanych przez EDM Council i otrzymują stosowne certyfikaty, stanowiące uprawnienia do prowadzenia ocen i certyfikacji opartej na standardach CDMC.

Standardy CDMC zostały udostępnione przedstawicielom wszystkich sektorów 28 września, jako kompleksowe ramy oceny możliwości zarządzania danymi w chmurze, w celu wzbudzenia większego zaufania i przyspieszenia wdrażania technologii chmury. CDMC składa się z sześciu modułów, 14 kategorii umiejętności i 37 podkategorii umiejętności, które pozwalają firmom na skuteczne zarządzanie ich środowiskami chmury, środowiskami obejmującymi kilka chmur obliczeniowych (multi cloud) i środowiskami chmur hybrydowych. Sześć modułów obejmuje zarządzanie danymi i zakres odpowiedzialności, katalogowanie i klasyfikowanie, dostępność i wykorzystanie danych, ochronę i prywatność danych, cykl życia danych i architekturę techniczną. Ponadto CDMC obejmuje 14 kluczowych mechanizmów kontrolnych związanych z zarządzaniem wrażliwymi danymi w chmurze.

Następujące spółki członkowskie są autoryzowanymi partnerami CDMC, uprawnionymi do stosowania ram standardów CDMC w działalności konsultingowej i doradczej:

· Aegis Data Management,

· Treliant,

· Transform Digital Technology,

· UST.

Ramy standardów CDMC zostały opracowane prze Grupę Roboczą CDMC w EDM Council w okresie osiemnastu miesięcy, przy udziale ponad 100 firm i 300 ekspertów odpowiedzialnych za wkład merytoryczny, w tym czołowych firm z sektora finansowego, doradztwa i technologii, m.in. Amazon Web Service (AWS), Google Cloud, IBM i Microsoft. Pracom grupy roboczej przewodniczą Morgan Stanley i LSEG, a zadania zarządzania projektem powierzono firmie Capco.

„Wprowadzenie ram CDMC było przełomowym momentem dla obszaru zarządzania danymi w chmurze, ponieważ dotąd nie było żadnych międzybranżowych standardów dla firm w zakresie analizy i pomiaru tych kluczowych możliwości zarządzania danymi, które zaczynają odgrywać decydującą rolę ze względu na coraz bardziej zaawansowaną technologię chmury i jej szerokie zastosowanie - powiedział Mike Meriton, dyrektor ds. operacyjnych i współzałożyciel EDM Council. - Nasz Program Autoryzowanych Partnerów CDMC pomaga firmom przeprowadzić niezależną ocenę ich inicjatyw obejmujących technologię chmury i dają możliwość przyspieszenia ich podróży ku wdrożeniu tej technologii z zaufaniem i pewnością”.

Dodatkowe informacje na temat Programu Autoryzowanych Partnerów CDMC i przystąpienia do programu znajdują się na stronie https://edmcouncil.org/page/cap-partner. Ramy standardów CDMC są dostępne na podstawie nieodpłatnej licencji dla członków EDM Council i podmiotów niezrzeszonych. Na stronie https://edmcouncil.org można zasięgnąć szczegółowych informacji i pobrać egzemplarz nieodpłatnej licencji CDMC.

EDM Council

EDM Council jest międzynarodowym stowarzyszeniem, którego celem jest poprawa praktyk zarządzania danymi i analityki, stanowiąca priorytet biznesowy i operacyjny. EDM Council jest czołowym globalnym orędownikiem na rzecz opracowania i wdrożenia norm regulujących obieg danych, najlepszych praktyk oraz kompleksowych programów szkoleniowych i certyfikacyjnych. Zrzeszając ponad 250 globalnych organizacji członkowskich z Ameryki Północnej i Południowej, regionu Europy, Bliskiego Wschodu i Afryki oraz z Azji, jak również ponad 10000 specjalistów zarządzania danymi, EDM Council jest platformą interakcji, komunikacji i współpracy pomiędzy specjalistami ds. danych zajmującymi się wyzwaniami i postępami w obszarze zarządzania danymi i analityki, które odgrywają kluczową rolę w organizacjach. Więcej informacji na stronie https://edmcouncil.org oraz na portalach LinkedIn i Twitter.

Źródło: EDM Council

Źródło informacji: PR Newswire