EKF: rynek kapitałowy z dużymi szansami na dynamiczny rozwój

14.10.2020, 11:47aktualizacja: 14.10.2020, 20:30

Znaczące obniżenie stóp procentowych i wzrost oszczędności w polskim społeczeństwie to główne przyczyny rekordowego zainteresowania inwestorów prywatnych rynkiem kapitałowym, które odnotowuje się w dobie pandemii koronawirusa – uznali uczestnicy panelu dyskusyjnego „Rynek kapitałowy wobec kryzysu gospodarczego”, który odbył się podczas X Europejskiego Kongresu Finansowego w wersji zdalnej.

„Polacy mają coraz więcej oszczędności, poziom dochodów jest coraz wyższy i warto upowszechniać aktywne sposoby zarządzania tymi środkami – powiedział Paweł Borys, prezes zarządu Polskiego Funduszu Rozwoju. - Warto, szczególnie w przypadku długoterminowego oszczędzania, by część tych pieniędzy była inwestowana na rynku akcji, oczywiście w sposób zdywersyfikowany” - zaznaczył.

Zdaniem Jakuba Papierskiego, wiceprezesa zarządu PKO BP nadzorującego Obszar Bankowości Korporacyjnej i Inwestycyjnej obniżenie stóp procentowych postawiło przed bankami pytanie, w jaki sposób zarządzać oszczędnościami klientów. „Tradycyjne formy oszczędzania nie wytrzymują dzisiaj testu ze wskaźnikiem inflacji. Teraz, żeby ochronić kapitał, trzeba narazić się na jakieś ryzyko i zainwestować. Utrzymywanie oszczędności w bankach, czy w obligacjach skarbowych nie pomnoży tych pieniędzy” - stwierdził.

W opinii Marka Dietla, prezesa zarządu Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie polski rynek kapitałowy przoduje w regionie Europy Środkowo-Wschodniej. „Nie tylko mamy największy udział kapitalizacji spółek do PKB w regionie, ale przez to, że Polska ma największe PKB, to również w wartościach absolutnych jesteśmy liderem. Jeśli chodzi o udział w rynku, to jakieś 40-50 proc. obrotów na akcjach w Europie Środkowo-Wschodniej jest na warszawskiej giełdzie – zaznaczył Dietl. - Mamy też obecnie 3-4 razy większy procentowy udział inwestorów indywidualnych w obrotach niż w krajach rozwiniętych” - uzupełnił.

Według niego 2020 to dla rynku kapitałowego bardzo ciekawy rok. „Jesteśmy trzecią giełdą pod względem tempa wzrostu obrotów w Unii Europejskiej” – podkreślił prezes GPW.

„Skala zaangażowania inwestorów indywidualnych w polski rynek kapitałowy i udział w obrotach na giełdzie w tym roku sięga 22 proc. Liczba rachunków maklerskich, których jest 1 mln 300 tys. pokazuje, że Polacy od samego początku, kiedy powstała giełda, byli bardzo aktywni na rynku” – mówił Maciej Trybuchowski, prezes zarządu Krajowego Depozytu Papierów Wartościowych S.A.

Według niego do inwestowania zawsze potrzebny jest jakiś impuls. „Myślę, że w tej chwili taki impuls właśnie nastąpił. Tym impulsem są niskie stopy procentowe, może też być wspaniały debiut Allegro na giełdzie czy wreszcie wzrost poziomu oszczędności. To wszystko sprawia, że rynek kapitałowy ma przed sobą bardzo dobrą i jasną przyszłość” – stwierdził Trybuchowski.

Za ważny element rosnącego zainteresowania prywatnych inwestorów rynkiem akcji Rafał Mikusiński, zastępca przewodniczącego Komisji Nadzoru Finansowego uznał postępujące ułatwienie procesu inwestowania. „W obecnych czasach cyfryzacji inwestowanie jest dużo łatwiejsze dla każdego z nas. Otwarcie rachunku maklerskiego i dostęp do informacji jest dużo szerszy” – powiedział Mikusiński.

Uczestnicy panelu zastanawiali się też, jakie warunki trzeba spełnić, by ta korzystna koniunktura została utrzymana. Wskazali, że przede wszystkim ważna jest odbudowa i umocnienie zaufania inwestorów do rynku kapitałowego. „My ze strony Komisji Nadzoru Finansowego pracujemy nad podniesieniem transparentności w informacjach i poczynaniach wszystkich firm związanych z rynkiem. To powinno w dłuższym okresie przynieść powrót zaufania” – mówił Rafał Mikusiński. Małgorzata Rusewicz, prezes Izby Zarządzających Funduszami i Aktywami poinformowała z kolei, że izba przygotowuje informację skierowaną do inwestorów dotyczącą dobrych praktyk związanych z większą transparentnością produktów inwestycyjnych

Nad bezpieczeństwem rynku kapitałowego czuwa też Krajowy Depozyt Papierów Wartościowych. „KDPW powinien się kojarzyć z bezpiecznym przechowywaniem i rozliczaniem transakcji, które odbywają się na Giełdzie Papierów Wartościowych. Powinien też kojarzyć się z nowoczesnością i technologią, np. możliwością zdalnego udziału w walnych zgromadzeniach akcjonariuszy, którą uruchomiliśmy jesienią” – powiedział Maciej Trybuchowski. Według niego równie istotna dla Krajowego Depozytu jest pomoc dla emitentów i inwestorów, jak chociażby wdrożona 3 września możliwość identyfikacji akcjonariuszy.

Według Małgorzaty Rusewicz upowszechnieniu inwestycji kapitałowych przysłużą się też programy emerytalne obecnie wdrażane w przedsiębiorstwach. „Z przeprowadzonych ostatnio badań konsumenckich wynika, że Polacy maja dosyć duże oszczędności, ale tylko 8 proc. inwestują w swoja przyszłość emerytalna, gdy tymczasem Niemcy i Czesi 18-20 proc” – powiedziała Rusewicz. Jej zdaniem takie programy jak Pracownicze Plany Kapitałowe, których wdrażaniem zajmuje się PFR, będą miały istotny wpływ na zwiększenie skali tych inwestycji.

Tego samego zdania był Rafał Mikusiński z KNF. „Dla wielu osób będzie to pierwsze spotkanie ze sposobem oszczędzania na rynku kapitałowym. Wydaje mi się, że to będzie bardzo ważna zmiana w świadomości społecznej” – zaznaczył.

„Te warunki, w jakich przyszło nam teraz żyć, wpływają na to, że przed nami bardzo dobre czasy dla giełdy. Mówię o spodziewanym strumieniu oszczędności, który dopiero zaczyna cieknąć do rynku kapitałowego, potem popłyną one o wiele szerszą rzeką. Bo przy perspektywie raczej długiego utrzymywania stóp procentowych na niskim poziomie, proces przesuwania oszczędności na rynek kapitałowy będzie się nasilał – tłumaczył Jakub Papierski. - A z czasem usługi maklerskie wkomponują się w systemy bankowości elektronicznej i mobilnej. Według mnie to jest dopiero początek pewnego silnego procesu” - podkreślił.

Data publikacji 14.10.2020, 11:47
Źródło informacji Centrum Prasowe PAP