Ekoenergetyka PV - konsekwentna strategia rozwoju

05.05.2021, 14:22aktualizacja: 05.05.2021, 15:16

Ekoenergetyka rozszerza swoją działalność na rynku energetycznym i inwestuje w farmy fotowoltaiczne. Powołała nową spółkę Ekoenergetyka – PV. Do końca 2024 roku planuje zrealizować 40 projektów na łączną moc ok. 750 MWp.

„Budując naszą firmę, od samego początku myśleliśmy o szerszym kontekście jako odpowiedź na zmieniający się świat. Naszym celem jest kompleksowe podejście do rynku energii i elektromobilności. Moim działaniom zawsze przyświeca jedna zasada - komunikuję nowe projekty tylko wtedy, kiedy jestem pewien ich realizacji i to jest odpowiedni moment” - mówi prezes zarządu Ekoenergetyka – PV - Bartosz Kubik.

Spółka Ekoenergetyka PV zajmuje się przygotowaniem projektów inwestycyjnych, a spółki celowe będą operatorem farm fotowoltaicznych oraz producentem zielonej, czystej energii elektrycznej. Firma planuje zrealizować łącznie 40 projektów PV na łączną moc ok. 750 MWp. Pod te plany wydzierżawione jest już 1200 ha gruntów.

„Powodzenie naszych projektów zapewnia Maciej Tomaszewski, ekspert który już od prawie 25 lat zajmuje się rynkiem energii. To skuteczny manager, który wraz z profesjonalnym zespołem od połowy 2020 roku przygotowuje nasze projekty fotowoltaiczne” – zapewnia prezes Kubik.

Tworzone przez Ekoenergetykę farmy słoneczne będą znajdowały się głównie na terenie woj. lubuskiego i wielkopolskiego. Nasz największy projekt wygeneruje moc rzędu 70 MWp, co uplasuje ją w pierwszej dziesiątce największych instalacji w Polsce.

„Nie podlega wątpliwości, że uruchomienie farm fotowoltaicznych to długi i skomplikowany proces, ale wyznaczyliśmy konkretne cele: produkcja energii elektrycznej z pierwszych dziesięciu projektów wiosną 2023 roku, realizacja wszystkich projektów w ramach pierwszego pakietu do końca 2024 roku” – dodaje Maciej Tomaszewski, członek zarządu Ekoenergetyka – PV.

KONTAKT:

e-mail: kontakt@ekoenergetyka-pv.com

Źródło informacji: Ekoenergetyka PV Sp. z o.o.

Data publikacji 05.05.2021, 14:22
Źródło informacji Ekoenergetyka PV Sp. z o.o.