ELEKTROBUDOWA SA (39/2016) Podpisanie aneksu do umowy kredytowej z PKO BP SA

22.11.2016, 13:38aktualizacja: 22.11.2016, 13:38

Raport bieżący 39/2016

W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 5/2015 z dnia 20 lutego 2015 roku, Zarząd Spółki ELEKTROBUDOWA SA ("Spółka") informuje, że w dniu 22 listopada 2016 roku wpłynął do Spółki obustronnie podpisany z Powszechną Kasą Oszczędności Bankiem Polskim Spółką Akcyjną z siedzibą w Warszawie ("Bank") Aneks do Umowy kredytu w formie limitu kredytowego wielocelowego ("Aneks").

Na podstawie Aneksu zmniejszona została kwota limitu z 290,1 mln zł do wysokości 146,9 mln zł. Zmniejszenie limitu związane jest z redukcją udzielonej przez Bank na rzecz Tauron Ciepło SA gwarancji zabezpieczającej zwrot zaliczki oraz gwarancji należytego wykonania kontraktu.

Aneks doprecyzowuje również zobowiązania nałożone na Spółkę wobec Banku oraz zmniejsza z kwoty 435,2 mln zł do kwoty 220,3 mln zł wysokość hipoteki umownej kaucyjnej ustanowionej na rzecz Banku na prawie wieczystego użytkowania nieruchomości położonej w Katowicach przy ulicy Porcelanowej 12, stanowiącej zabezpieczenie zobowiązań wynikających z umowy.

Pozostałe warunki umowy nie uległy zmianie i nie odbiegają od standardowych warunków rynkowych stosowanych dla tego typu umów.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz