ELEKTROBUDOWA SA (97/2019) Aktualizacja informacji nt. jednostkowych danych za I półrocze 2019 roku

13.09.2019, 17:20aktualizacja: 13.09.2019, 17:20

Raport bieżący z plikiem 97/2019

Podstawa prawna: Art. 17 ust. 1 MAR - informacje poufne.

W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 96/2019 w sprawie aktualizacji wstępnych, szacunkowych jednostkowych danych finansowych za okres I półrocza 2019 roku oraz publikacji szacunkowych poziomów przyszłych danych jednostkowych finansowych Emitenta na lata 2019 oraz 2020, Zarząd ELEKTROBUDOWA SA [Spółka, Emitent] informuje, iż w związku z zakończeniem w dniu 13 września 2019 roku kluczowych analiz prowadzonych w toku procedury rewizji finansowej dotyczącej przeglądu jednostkowego sprawozdania finansowego za okres I półrocza 2019 r., w tym w szczególności w zakresie wyceny pozycji aktywów i rezerw z tytułu podatku odroczonego, Emitent podjął decyzję o przekazaniu do publicznej wiadomości aktualizacji oraz uzupełnienia informacji nt. wstępnych, szacunkowych jednostkowych danych finansowych za okres I półrocza 2019 roku.

Emitent wskazuje przy tym, iż na dzień publikacji niniejszego raportu bieżącego podtrzymuje ocenę poziomu przyszłych jednostkowych danych finansowych Emitenta na lata 2019-2020 zaprezentowaną w raporcie bieżącym 96/2019.

Dodatkowo, Emitent wskazuje, iż skonsolidowane wyniki finansowe za okres I półrocza 2019 roku pozostają w toku agregacji oraz rewizji finansowej dotyczącej ich przeglądu. Emitent podtrzymuje przy tym, iż publikacja raportu za I półrocze 2019 roku nastąpi w dniu 30 września 2019 roku.

Informacje finansowe, o których mowa powyżej, Spółka przekazuje w załączeniu do niniejszego raportu bieżącego. Przekazywane wstępne jednostkowe dane za okres sprawozdawczy zostały sporządzone zgodnie z najlepsza wiedzą Emitenta po zakończeniu istotnego zakresu analiz i uzgodnień z podmiotem realizującym czynności rewizji finansowej w ramach przeglądu skróconych sprawozdań finansowych przy czym nie można jednak wykluczyć, iż ostateczne jednostkowe wyniki za okres sprawozdawczy mogą ulec ewentualnym dalszym korektom księgowym, które na moment sporządzenia niniejszego raportu bieżącego nie są możliwe do przewidzenia.

Jednocześnie, Zarząd Spółki zwraca uwagę, iż wszelkie dane i informacje przekazywane przez Spółkę powinny być rozpatrywane przy uwzględnieniu wskazywanych założeń oraz czynników ryzyka, w szczególności odnoszących się do czynników zewnętrznych, na które Spółka nie ma wpływu. Tym samym prezentowane dane odnoszące się do przyszłości zostały sporządzone przy założeniu terminowej realizacji wszystkich założonych działań związanych z reorganizacją operacyjną w założonym harmonogramie oraz pozyskaniem całego kapitału zewnętrznego w kształcie przewidywanym na dzień publikacji niniejszego raportu. Przedstawiane dane w żadnym przypadku nie powinny i nie mogą być traktowane jako prognoza wyników finansowych Spółki, jaka mogłaby być sporządzona w przypadku prowadzenia działalności w standardowych warunkach operacyjnych.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz