EmpowerPL: przyszli inżynierowie mentorowani przez prezesów największych firm przemysłowych

26.09.2019, 14:58aktualizacja: 26.09.2019, 14:58

Program mentoringowy EmpowerPL (2)

Do programu EmpowerPL mogli aplikować polscy studenci uczący się na czołowych uczelniach w całej Europie, takich jak Oxford, Imperial College London, Politechnika w Kopenhadze czy Akademia Górniczo-Hutnicza. Wśród 100 mentees znaleźli się przyszli inżynierowie, którzy chcą pracować w sektorze przemysłowym i wprowadzać rewolucję technologiczną oraz wdrażać rozwiązania zaawansowanej analityki danych. Każdy z nich przez blisko rok znajdował się pod opieką mentora, którymi są wybitni przedsiębiorcy oraz prezesi czołowych firm.

Marcin Sztylko w tym roku kończy inżynierię chemiczną na Politechnice Warszawskiej. Na koncie ma publikację naukową w czasopiśmie chemicznym i fascynuje się możliwościami, jakie daje wykorzystanie zaawansowanej analityki danych. „Wielokrotnie widziałem, jak stare, dotąd nierozwiązane problemy były pokonywane dzięki data science” – mówi Marcin. Jego mentorem został Przemysław Janiszewski, wiceprezes Polimex Mostostal. Młody inżynier przyznaje, że program EmpowerPL pojawił się w punkcie zwrotnym dla jego kariery. „Z moim mentorem zacząłem się spotykać tuż po ukończeniu studiów inżynierskich. Przemek pomógł mi w podjęciu trudnej decyzji o czasowym zawieszeniu ścieżki akademickiej i zdobyciu profesjonalnego doświadczenia w środowisku komercyjnym” – wspomina Marcin. Kontakt z mentorem umocnił jego przekonanie, że warto zająć się data science. Pozwolił też zobaczyć, jak od wewnątrz wygląda zarządzanie jedną z większych firm w branży budowlanej w Polsce. „Całe doświadczenie EmpowerPL oceniam bardzo pozytywnie. Chciałbym, aby jak najwięcej osób mogło w przyszłości doświadczyć czegoś podobnego” – mówi.

Adam Wroński, który studiuje fizykę na uniwersytecie w Cambridge, trafił pod opiekę Dominiki Bettman, prezeski Siemens Polska. Z mentorką rozmawiali o kluczowych obszarach rozwoju współczesnego przemysłu. „Dzięki temu mogę lepiej wybrać przedmioty, na których chcę się skupić podczas studiów i po ich zakończeniu” – podsumowuje Adam. Dodatkowo dowiedział się, jak wygląda praca w przemysłowym doradztwie handlowym, co może być dla niego ciekawą alternatywą do konstruktorskiej ścieżki kariery inżyniera.

Andrzej Zakręcki, student automatyki i robotyki na krakowskiej AGH, od 4 lat zajmuje się drukiem 3D. Jego prace zostały docenione w 6 konkursach i zaprezentowane na 5 konferencjach. W ramach EmpowerPL, Andrzej został mentee Mirosława Bendzery, prezesa Famuru, który produkuje maszyny dla górnictwa, transportu i przemysłu. „Chciałbym wprowadzić zmiany zgodne z ideą przemysłu 4.0. Rozwój tej technologii w naszym kraju pozwoli na przyspieszenie prac badawczo-rozwojowych w obszarze lotnictwa, kosmonautyki, energetyki, medycyny” – mówi.

Przyciąganie młodych inżynierów i konstruktorów, którzy w przyszłości będą w stanie napędzić innowacyjność polskich firm, to jedno z największych wyzwań stojących przed naszą gospodarką. Wymyślanie nowych lub znaczące ulepszanie produktów i usług wymaga niestandardowego myślenia, kreatywności, otwartości na zmianę, skłonności do podejmowania ryzyka oraz determinacji w dążeniu do celów. Pomimo postępów mamy pod względem innowacyjności wiele do zrobienia – w Światowym Indeksie Innowacji Polska znajduje się dopiero na 39. miejscu na świecie i na 26. miejscu w Europie. Na innowacyjność składa się wiele czynników: chęć do zakładania firm, prowadzenia badań naukowych oraz współpracy przy projektach badawczych z uczelniami z całego świata.

Program mentoringowy EmpowerPL powstał jako odpowiedź na potrzeby młodego pokolenia pracowników – to właśnie mentoring jest jedną z trzech rzeczy, obok ciekawych projektów oraz możliwości uzyskania dofinansowania do nauki, których najbardziej utalentowani studenci oczekiwaliby od przyszłych pracodawców. Brak mentoringu jest przez nich wskazywany jako jeden z 5 czynników, które byłby dla nich istotnym powodem do odrzucenia oferty pracy.

EmpowerPL jest programem mentoringowym stworzonym przez firmę doradztwa strategicznego Boston Consulting Group we współpracy z Federacją Polskich Stowarzyszeń Studenckich w Wielkiej Brytanii. Organizacjami partnerskim programu są Poland 2.0 Summit oraz APGEF, organizacja zrzeszająca studentów i absolwentów najlepszych uczelni francuskich. Kolejna edycja EmpowerPL ruszy pod koniec października. Polscy studenci z całej Europy będą mogli aplikować do programu do 20 grudnia przez stronę www.empowerpl.com

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 26.09.2019, 14:58