ERBUD SA (48/2019) Podpisanie znaczącej umowy na roboty budowlane o wartości 107,6 mln zł netto - Realizacja zadania inwestycyjnego pn.: "Powstanie Śląskiego Ośrodka Kliniczno-Naukowego Zapobiegania i Leczenia Chorób Środowiskowych, Cywilizacyjnych i Wiek

23.09.2019, 14:57aktualizacja: 23.09.2019, 14:57

Raport bieżący 48/2019

Zarząd ERBUD S.A. (Emitent) informuje, że w dniu 23 września 2019 r. Spółka podpisała Umowę na realizację zadania inwestycyjnego: Realizacja zadania inwestycyjnego pn.: "Powstanie Śląskiego Ośrodka Kliniczno-Naukowego Zapobiegania i Leczenia Chorób Środowiskowych, Cywilizacyjnych i Wieku Podeszłego im. Prof. Zbigniewa Religi" w procedurze "zaprojektuj i wybuduj" na niżej podpisanych warunkach:

1 Data zawarcia kontraktu 23.09.2019r.

2 Inwestor (dokładna nazwa i siedziba) Śląskie Centrum Chorób Serca w Zabrzu

ul. Marii Curie - Skłodowskiej 9 , 41-800 Zabrze

3 Wartość kontraktu 107.659.024,39 zł netto / 132.056.100,00 zł brutto

4 Przedmiot kontraktu Realizacja zadania inwestycyjnego pn.: "Powstanie Śląskiego Ośrodka Kliniczno-Naukowego Zapobiegania i Leczenia Chorób Środowiskowych, Cywilizacyjnych i Wieku Podeszłego im. Prof. Zbigniewa Religi" w procedurze "zaprojektuj i wybuduj"

5 Miejsce wykonywania kontraktu: Zabrze

6 Terminy realizacji 35 miesięcy od podpisania umowy

7 Warunki płatności

7.1. Zapłata za wykonaną dokumentację projektowo-kosztorysową nastąpi częściami w następujący sposób:

a) 30% wynagrodzenia za dokumentację projektowo-kosztorysową po uzyskaniu przez Wykonawcę prawomocnego pozwolenia na budowę,

b) 60% wynagrodzenia za dokumentację projektowo-kosztorysową po odebraniu przez Zamawiającego pozostałej części dokumentacji projektowej w tym projektów wykonawczych,

c) pozostała część wynagrodzenia za dokumentację projektowo-kosztorysową płatna miesięcznie, po rozpoczęciu i w trakcie prowadzenia robót budowlanych w oparciu o opracowaną przez Wykonawcę dokumentację projektową, w wysokości odpowiadającej procentowi zaawansowania robót budowlanych.

7.2. Zapłata za roboty budowlane dotyczące budowy dwóch parkingów na działce 1202/8 wraz z budynkiem obsługi i towarzyszącą infrastrukturą techniczną na podstawie dokumentacji projektowej dostarczonej wykonawcy inwestycji przez Zamawiającego nastąpi na podstawie protokołu odbioru robót zatwierdzonego przez Inwestora Zastępczego i podpisanego przez Zamawiającego.

7.3. Zapłata za pozostałe roboty budowlane wraz z nadzorami autorskimi następować będzie fakturami przejściowymi wystawianymi do 95% wartości wynagrodzenia Wykonawcy określonego w §12 ust. 2 pkt. 3), oraz fakturą końcową, stanowiącą pozostałe 5% wartości wynagrodzenia Wykonawcy. Faktury za realizację przedmiotu Umowy wystawiane będą przez Wykonawcę na Zamawiającego i doręczane będą do siedziby Zamawiającego.

7.4. Wykonawca będzie wystawiać faktury częściowe nie częściej niż raz w miesiącu na podstawie protokołów odbioru częściowego robót przedstawionych wraz z raportem realizacji robót, zatwierdzonych przez Inwestora Zastępczego i właściwego przedstawiciela Zamawiającego, po wykonaniu kompletnego elementu robót wyszczególnionego w harmonogramie rzeczowo-finansowym opracowanym zgodnie z zapisami § 8 ust. 2 pkt. 2).

Termin płatności faktur wynosi do 30 dni kalendarzowych, licząc od daty przyjęcia przez Zamawiającego prawidłowo wystawionej faktury przez Wykonawcę.

8 Gwarancja dobrego wykonania (wartość, termin obowiązywania) 10.564.488,00 zł / termin obowiązywania: 23.09.2019 r. - 23.09.2022 r.

9 Gwarancja naprawy wad i usterek (wartość termin obowiązywania) 1.560.903,10 zł zabezpieczenie w zakresie robót budowlanych / termin obowiązywania: 24.09.2022 r. - 08.10.2028 r.,

23.770,10 zł zabezpieczenie w zakresie dostarczonych urządzeń i wyposażenia / termin obowiązywania: 24.09.2022 r. - 08.10.2027 r.

10 Inne gwarancje (rodzaj gwarancji, wartość, termin obwiązywania) Ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej: 120.000.000,00 zł / termin obowiązywania 23.09.2019 r. - 23.09.2022 r.

Ubezpieczenie wszystkich ryzyk budowy i montażu: 107.659.024,39 zł / termin obowiązywania 23.09.2019 r. - 23.09.2022 r.

11 Kary 1. Wykonawca zapłaci Zamawiającemu kary umowne za:

1) odstąpienie od Umowy lub rozwiązanie Umowy przez Zamawiającego z powodu okoliczności, za które odpowiada Wykonawca w wysokości 15 % wynagrodzenia brutto,

2) zwłokę w wykonaniu przedmiotu Umowy, o którym mowa w § 9 pkt 1) - 4) Umowy w wysokości 5.000,- zł za każdy dzień zwłoki w dotrzymaniu któregokolwiek z terminów;

3) zwłokę w wykonaniu przedmiotu umowy, o którym mowa w § 9 pkt. 5) , 5)a), 5) b) Umowy w wysokości 0,03% wynagrodzenia brutto określonego w § 12 ust.2 Umowy za każdy dzień zwłoki w dotrzymaniu któregokolwiek z terminów;

4) zwłokę w usunięciu wad lub usterek stwierdzonych przy odbiorze końcowym częściowym lub końcowym lub w okresie gwarancji/rękojmi za wady w wysokości 2.000,00 zł za każdy dzień zwłoki, liczone od dnia w którym minął termin wyznaczony przez Zamawiającego na usunięcie wad lub usterek;

5) niedostarczenie w terminie Harmonogramu rzeczowo-finansowego lub harmonogramu przekazywania dokumentacji technicznej lub ich aktualizacji w wysokości 500,00 zł (słownie złotych: pięćset 00/100) za każdy dzień opóźnienia;

6) za brak zapłaty lub nieterminowej zapłaty wynagrodzenia należnego podwykonawcom lub dalszym podwykonawcom w wysokości 100,- zł za każdy dzień opóźnienia w zapłacie,

7) za nieprzedłożenie do zaakceptowania Zamawiającemu projektu umowy o podwykonawstwo, której przedmiotem są roboty budowlane, lub projektu jej zmiany w wysokości 200,- zł za każdą umowę/aneks,

8) za nieprzedłożenia poświadczonej za zgodność z oryginałem kopii umowy o podwykonawstwo lub jej zmiany w wysokości 200,- zł za każdą umowę/aneks,

9) za brak zmiany umowy o podwykonawstwo w zakresie terminu zapłaty w kwocie 200,- zł,

10) w przypadku braku zatrudnienia na podstawie umowy o pracę osób o których mowa w § 2 ust. 10 Umowy w wysokości 1.500 zł za każde zdarzenie,

11) w przypadku opóźnienia w przekazaniu dowodów potwierdzających zatrudnienie osób o których mowa w § 2 ust. 8 Umowy, w wysokości 1.500 zł za każdy dzień opóźnienia,

12) w przypadku dokonania zmiany Kierownika Budowy wskazanego w § 2 ust. 6 Umowy z naruszeniem postanowień § 2 ust. 7 Umowy, Wykonawca zapłaci karę umowną w wysokości 5.000 zł.

2. Łączna wysokość kar umownych za opóźnienie w terminach umownych ogółem nie może przekroczyć 20% wynagrodzenia umownego brutto określonego. Powyższe ograniczenie jest niezależne od kary umownej za odstąpienie od Umowy.

3. W przypadku poniesienia szkody przewyższającej jakąkolwiek karę umowną, określoną w Umowie, Zamawiający zastrzega sobie prawo dochodzenia odszkodowania uzupełniającego.

4. Wykonawca wyraża zgodę na zapłatę kar umownych w drodze potrącenia z dowolnych należności przysługujących Wykonawcy. Potrącenie jest możliwe przed terminem wymagalności należności Wykonawcy.

5. Zamawiający może odstąpić od naliczenia kar umownych za zwłokę w wykonaniu przedmiotu Umowy w przypadku gdy Wykonawca dotrzyma terminu określonego w § 9 pkt. 5).

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz