Firma Blue Ocean Robotics otrzymuje nagrodę Robot Product Leadership Award 2020 za roboty UVD, które zwalczają wirusy

25.05.2020, 13:16aktualizacja: 25.05.2020, 13:16

Nagroda za najlepsze praktyki „Best Practices Award” Frost & Sullivan stanowi uznanie wkładu robotów UVD firmy w dezynfekcję w celu zwalczania wirusów takich jak COVID-19 oraz innych robotów usługowych firmy – GoBe i PTR.

ODENSE, Dania--(BUSINESS WIRE)-- Firma Blue Ocean Robotics ogłosiła dzisiaj, że została laureatem europejskiej nagrody przyznawanej przez Frost & Sullivan za najlepsze praktyki w zakresie rozwoju profesjonalnych robotów usługowych, 2020 European Professional Service Robots Product Leadership Award. Nagroda została przyznana głównie za współpracę firmy z podmiotem zależnym UVD Robots, który łączy niezależne technologie robotyczne ze światłem ultrafioletowym w zwalczaniu wirusów takie jak COVID-19.

Samojezdne roboty dezynfekujące UVD zostały dotychczas z dużym powodzeniem wprowadzone w ponad 50 krajach na świecie. „Zanim zaczęliśmy korzystać z robota UVD sześciu lekarzy z naszego szpitala w Sardynii zostało zakażonych koronawirusem – powiedział Christiano Huscher, naczelny chirurg w grupie Gruppo Policlinico Abano, która prowadzi kilka szpitali prywatnych we Włoszech i od niedawna stosuje roboty UVD. - Od dwóch miesięcy, kiedy to zaczęliśmy używać robotów do dezynfekcji, nie odnotowaliśmy żadnego przypadku COVID-19 wśród lekarzy, pielęgniarek ani pacjentów”.

Innowacyjne rozwiązanie podmiotu zależnego Blue Ocean Robotics, mającego siedzibę w Danii UVD Robots, charakteryzuje się potwierdzonym działaniem, jeśli chodzi o eliminację patogenów w pokoju pacjenta w ciągu 10-15 minut. Samojezdne roboty dezynfekujące spółki zostały dotychczas wprowadzone na rynek w ponad 50 krajach na świecie.

„Otrzymanie nagrody w kategorii najlepszych praktyk Frost & Sullivan oznacza uznanie dla naszego zaangażowania, pasji i dążenia do innowacji, rozwoju i sukcesu handlowego naszych produktów – powiedział dyrektor generalny Blue Ocean Robotics Claus Risager. - Jesteśmy bardzo dumni z opracowanych przez nas robotów, które nie tylko pomagają w rozwiązywaniu problemów na świecie, ale również stanowią pewną i opłacalną inwestycję dla właścicieli”.

Nagrody w kategorii najlepszych praktyk Frost & Sullivan są przyznawane firmom, które przyczyniają się do znacznego wzrostu swoich sektorów, wyznaczają nowe trendy, zanim staną się one standardową praktyką rynkową, i tworzą zaawansowane technologie w celu przyspieszania rozwoju i zmieniania oblicza sektorów.

„Sztandarowy produkt Blue Ocean Robotics, UVD Robots, w szczególny sposób umożliwia szpitalom ograniczenie przenoszenia się chorób, zabijając 99,99% bakterii i drobnoustrojów - powiedział Rohit Karthikeyan, kierownik branżowy Frost & Sullivan. - To pierwszy i jedyny taki autonomiczny robot samojezdny, który dezynfekuje różnego rodzaju powierzchnie z użyciem światła UV-C, co daje mu przewagę nad rozwiązaniami konkurencyjnymi. Robot UVD jest wyjątkowy również dlatego, że można nim z łatwością sterować za pomocą tabletu”.

Blue Ocean Robotics

Blue Ocean Robotics opracowuje, produkuje i sprzedaje profesjonalne roboty usługowe mające zastosowanie w opiece zdrowotnej, hotelarstwie, budownictwie, rolnictwie i na innych rynkach globalnych. Do portfolio produktów firmy należą następujące marki robotów: UVD Robots, roboty mobilne do dezynfekcji, GoBe Robots, roboty mobilne do komunikacji zdalnej oraz PTR Robots, roboty mobilne, które zapewniają bezpieczną opiekę nad pacjentami i rehabilitację. Każdy z robotów jest opracowywany w ramach oddzielnego przedsięwzięcia – podmiotu zależnego, czyniąc Blue Ocean Robotics twórcą pierwszej na świecie fabryki robotów bazującej na takim przedsięwzięciu.

Pobierz materiały dla prasy tutaj.

Galeria zdjęć/multimediów: https://www.businesswire.com/news/home/52225159/en

Źródło: Blue Ocean Robotics