Forum Wizja Rozwoju: każdy rok przynosi kolejny rekord inwestycji w polską kolej

21.06.2022, 17:42aktualizacja: 21.06.2022, 18:05

Fot. PAP - kadr z filmu
Udało się osiągnąć historyczne przyspieszenie inwestycyjne na polskiej kolei - przyznali zgodnie przedstawiciele czołowych polskich przewoźników pasażerskich i towarowych podczas debaty w trakcie kongresu Forum Wizja Rozwoju w Gdyni. W samym Krajowym Programie Kolejowym uwzględniono 240 projektów modernizacyjnych i inwestycyjnych o wartości niemal 77 mld złotych, a nie jest to jedyna realizowana obecnie strategia.

Spółki Grupy PKP realizują aktualnie największe w swojej historii inwestycje, m.in. modernizując i budując od podstaw dworce i połączenia oraz kupując i unowocześniając tabor. Zdaniem uczestników debaty pt. „Wpływ inwestycji w infrastrukturę kolejową warunkiem rozwoju gospodarczego”, zorganizowanej podczas 5. edycji Forum Wizja Rozwoju, efektem tego inwestycyjnego boomu będzie stworzenie swoistego „transportowego krwiobiegu Polski”, sprzyjającego rozwojowi kraju i wyrównywaniu szans między jego regionami.

„Naszym flagowym projektem jest Krajowy Program Kolejowy, czyli ponad 76 mld złotych, które do 2026 roku całkowicie zmienią oblicze polskich torów, dworców i pociągów. Mam tu na myśli znaczącą poprawę ruchu kolejowego w aglomeracjach, podniesienie standardu podróży na trasach regionalnych oraz polepszenie warunków dla przewozu towarów” - powiedział Ireneusz Merchel, prezes zarządu PKP Polskich Linii Kolejowych S.A.

„Atrakcyjność kolei wzmocni spójna sieć kolejowa o wyższych prędkościach, zapewniająca krótsze podróże we wszystkich regionach, w ruchu międzyregionalnym oraz konkurencyjne przewozy towarowe” - dodał.

Eksperci podkreślali, że na rozkwit kolei należy patrzeć z dwóch kluczowych perspektyw: makro- i mikroekonomicznej. Pierwsza oznacza impuls rozwojowy dla całej gospodarki - to m.in. połączenie Śląska z portami Trójmiasta, Szczecina i Świnoujścia, budowa strategicznych węzłów komunikacyjnych (w Krakowie, Warszawie czy Gorzowie Wielkopolskim) oraz dziesiątki nowych mostów, wiaduktów i punktów przeładunkowych. Jednak inwestycje kolejowe oznaczają także cywilizacyjną szansę dla wielu mniejszych ośrodków, które dotychczas pozostawały na marginesie dynamicznego rozwoju gospodarczego Polski.

„Inwestycje kolejowe zwiększają dostępność komunikacyjną mieszkańców w całym kraju i zapewniają warunki do powrotu pociągów pasażerskich. Po latach pociągiem jedziemy bezpośrednio z Bielska Podlaskiego do Hajnówki oraz z Lubina do Rudnej Gwizdanowa. Uruchamiamy połączenia pasażerskie także na dotychczas nieczynnych trasach Śniadowo - Łomża, Wieliszew - Zegrze czy Jedlina-Zdrój - Świdnica” - wyliczał Artur Martyniuk, prezes zarządu POLREGIO S.A.

Zdaniem eksperta odtwarzanie i wytyczanie zupełnie nowych połączeń kolejowych, zwłaszcza obejmujących wykluczone komunikacyjnie ośrodki, sprzyja ich rozwojowi i zacieraniu się różnic w poziomie życia między regionami Polski. Punktualne i regularne pociągi oznaczają możliwość dotarcia do szkoły bądź pracy bez konieczności przeprowadzki do większej metropolii.

Swój własny, również rekordowy program inwestycyjny realizuje obecnie także spółka PKP Intercity. Do 2027 roku aż 27 mld złotych zostanie przeznaczonych na zakup najnowocześniejszego taboru, modernizację istniejących składów oraz budowę innowacyjnych stacji postojowych.

„Miliardy złotych, jakie dzięki naszym zamówieniom trafiają do polskich producentów i innych firm - to pewne miejsca pracy dla tysięcy polskich rodzin, możliwość realizacji marzeń i talentów przez inżynierów, młodych ludzi, którzy nie muszą wyjeżdżać z Polski w celu realizacji swoich ambicji” - deklarował Adam Laskowski, członek zarządu PKP Intercity S.A.

Jako przykład wpływu PKP Intercity na rozwój innych przedsiębiorstw, ekspert wskazał m.in. na Zakłady Naprawcze Taboru Kolejowego „Mińsk Mazowiecki” oraz PESA Bydgoszcz, które realizują projekt modernizacji elektrycznych zespołów trakcyjnych ED74 oraz wagonów, a także na H. Cegielski Fabrykę Pojazdów Szynowych z Poznania, która wykonała dla PKP Intercity modernizację wagonów, a obecnie jest w trakcie produkcji nowych pojazdów. Do niedawna poznański producent borykał się z problemami finansowymi. Umowy z narodowym przewoźnikiem dają polskim producentom pewność długoterminowych zleceń - a tym samym rozwoju przedsiębiorstw i stabilności zatrudnienia.

„Mam przyjemność ogłosić również, że właśnie podjęliśmy decyzję o gruntownej przebudowie bocznicy kolejowej Przemyśl Bakończyce. Inwestycja zakłada budowę myjni dla lokomotyw i wagonów oraz hali napraw, a także nowej centrali nastawnej. Wpisuje się to w naszą strategię ekonomicznego pobudzania mniejszych miast i całych regionów, zwłaszcza we wschodniej Polsce” - powiedział Adam Laskowski.

W Akademii Marynarki Wojennej w Gdyni trwa piąta edycja Forum Wizja Rozwoju - największego gospodarczego kongresu w północnej Polsce, po raz kolejny objętego patronatem przez premiera RP Mateusza Morawieckiego.

Partnerami generalnymi wydarzenia są: PKN Orlen. Partner Strategiczny: BGK Bank Gospodarstwa Krajowego. Partner Główny: Totalizator Sportowy sp. z o.o, Grupa LOTOS S.A, Energa S.A. Grupa Orlen. Partner Główny i Partner Hackathonu: Fundacja KGHM Polska Miedź S.A. Partner+: PGNiG, Polski Fundusz Rozwoju, KGHM Polska Miedź, PKP Polskie Linie Kolejowe, Polski Fundusz Rozwoju S.A., Węglokoks S.A.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

embeduj wideo