Fracht FWO Polska rozpoczął realizację projektu dostawy składu kolejowego dla PESA

23.02.2024, 08:00aktualizacja: 23.02.2024, 09:33

PAP MediaRoom - kadr z filmu
Fracht FWO Polska, część globalnej Grupy Fracht, ogłasza rozpoczęcie realizacji projektu dostawy składu kolejowego wyprodukowanego przez Bydgoską PESĘ dla kolei w Ghanie. Skład ten będzie obsługiwać ruch pasażerski na nowej linii kolejowej łączącej port morski Tema z portem rzecznym Mpakadan. Jest to kamień milowy we współpracy Fracht FWO Polska z jednym z największych producentów pojazdów kolejowych w Polsce.

Wyprodukowane przez PESA pojazdy będą spełniać najnowsze europejskie normy emisji spalin, będąc zarazem wyposażone w nowoczesne, ekologiczne silniki Stage V. To pierwsze tak przyjazne środowisku naturalnemu pociągi, które trafią do Afryki, reprezentując krok naprzód w kwestii zrównoważonego transportu na kontynencie. Pierwszy skład, który zostanie przetransportowany do Ghany, trafi tam drogą morską. Po zakończeniu testów pojazd został podzielony na dwa człony i 15 lutego wyruszył na specjalnych lawetach do Hamburga. Stamtąd statek dostarczy go do portu Tema w Ghanie.

„Jesteśmy dumni, że Fracht FWO Polska rozpoczął realizację projektu dostawy składu kolejowego dla Ghany, który został wyprodukowany przez tak renomowanego producenta jak PESA. Ta współpraca stanowi kluczowy krok w naszym zaangażowaniu w projekty logistyczne, mające wpływ na rozwój infrastruktury kolejowej na kontynencie afrykańskim. Stanowi również o naszym profesjonalizmie, co potwierdza powierzony nam przez PESA do realizacji projekt”  – informuje Andrzej Bułka, prezes zarządu Fracht FWO.

Fracht FWO Polska, od lat współpracuje z największymi markami na świecie w zakresie dostarczania różnorodnych pojazdów miejskich, drogowych do różnych destynacji na całym globie.

„Dzięki naszemu doświadczeniu i wiedzy eksperckiej w dziedzinie logistyki pojazdów szynowych, jesteśmy gotowi zapewnić organizację transportu w sposób skuteczny i bezpieczny, do każdego odbiorcy na świecie” – dodaje Jarosław Jankowski, dyrektor rozwoju biznesu, Fracht FWO Polska.

Oprócz globalnej obecności i doświadczenia, Grupa Fracht aktywnie działa na rzecz zrównoważonego rozwoju, dbając o minimalizację wpływu swojej działalności na środowisko naturalne. Stosuje ekologiczne rozwiązania w swoich operacjach, dążąc do redukcji emisji i optymalizacji zużycia zasobów. Projekt realizowany z PESA wpisuje się w standardy określone w celach zrównoważonego rozwoju Grupy Fracht.

Fracht FWO Polska Sp. z o.o.:

Fracht FWO Polska Sp. z o.o, specjalizująca się w obsłudze logistycznej przemysłu jest częścią szwajcarskiej Grupy Fracht i działa na polskim rynku od 2006 r., mając swoją siedzibę w Warszawie. Posiada cztery oddziały w: Poznaniu, Katowicach, Wrocławiu i Szczecinie. Jako operator logistyczny dla przemysłu oferuje pełen wachlarz usług, od prostych transportów drogowych, po skomplikowane projekty logistyczne np. związane z dostawami na budowę bloków energetycznych. Działa w oparciu o certyfikat ISO9001:2015.

W realizacji zleceń, Fracht FWO wykorzystuje różne środki i gałęzie transportu – drogowy, lotniczy, morski i kolejowy. Obsługuje ładunki ponadgabarytowe, kontenerowe, całopojazdowe (FTL) i częściowe (LTL), chłodnicze, dostawy just-in-time oraz regularne transporty ekspresowe na terenie UE. Posiada też certyfikację WSK, co uprawnia firmę do organizacji transportów ładunków wojskowych i towarów o znaczeniu strategicznym.

Do grona klientów Fracht FWO należą przedsiębiorstwa z energetyki, przemysłu ciężkiego, chemicznego, branży automotive oraz FMCG i farmaceutycznej. Korzystając z potencjału sieci partnerów Grupy Fracht, która działa na 6 kontynentach (w Europie, Azji, obu Amerykach, Australii i Oceanii, Afryce) i posiada 110 biur, Fracht FWO Polska realizuje dostawy do wszystkich krajów na świecie.

KONTAKT:
Sylwia Kuligowska
Agencja SCOPE PR
Biuro prasowe Fracht FWO Polska Sp. z o.o.
e-mail: s.kuligowska@scopepr.pl

Źródło informacji: Fracht FWO Polska